0.4 C
Belgrade

Manifestacija „Odužujemo se saveznicima i rodoljubima – scena Rusija” na Trgu republike

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović prisustvovao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom i zamenikom sekretara za međunarodne odnose grada Sankt Peterburga Andrejem Hlutkovim scenskom prikazu „Odužujemo se saveznicima i rodoljubima – scena Rusija” na Trgu republike u okviru manifestacije „Dani slobode 2021”. Manifestaciji su prisustvovali predstavnici Vojske Srbije, kao i direktor „Dadova” Vladimir Mijović.

Mladenović je istakao da se danas još jedanput podsećamo bratskog odnosa i prijateljstva koje sa ruskim narodom i državom traje vekovima.

– Na ovom mestu, pre tačno 77 godina bili su sahranjeni heroji koji su u teškim borbama oslobađali Beograd, da bi mi danas živeli u slobodnom gradu. Zajedno sa jedinicama Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije uspeli su da oslobode Beograd 1944. godine i to je bio početak kraja okupacije naše zemlje. Dani zarobljeništva Beograda bili su veoma teški, grad i stanovništvo su pretrpeli velika stradanja. Odlučili smo da grad Beograd slavi dva veoma važna datuma, dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu – 20. oktobar 1944. godine, kao i datum kada je oslobođen u Prvom svetskom ratu – 1. novembar 1918. godine. Želimo da sve nas koji živimo u ovom gradu, ali i naše goste podsetimo na to da je sloboda nešto sveto, da se teško stiče i brani, ali kada se osvoji važna je skoro kao i život – rekao je pomoćnik gradonačelnika.

On je naveo da je današnji program posvećen sovjetskom borcu Nikolaju Kravcovu i svima koji su dali svoje živote za slobodu Beograda.

– Nadam se da smo delimično uspeli da mu se odužimo tako što smo po njemu nazvali ulicu u glavnom gradu, te će njegovo ime večno stajati kao pomen na sve heroje koji su dali svoj život za našu slobodu. Hvala im na tome i živelo prijateljstvo i bratstvo srpskog i ruskog naroda – rekao je on i najavio da će Beograd nastaviti i narednih dana da se kroz različite manifestacije seća saveznika.

Ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko je istakao da su uz Kravcova i hiljade drugih vojnika bili heroji koji su oslobađali ove prostore.

– Zauvek ćemo se sećati zajedničke istorije u Drugom svetskom ratu, heroja koji su ratovali i izgubili živote, ali i utvrdili našu slobodu, nezavisnost, zajedničke vrednosti i prijateljstvo. Širom Srbije ima još puno mesta za pamćenje, i tada smo se borilia kao i danas protiv revizije istorije. I u Prvom svetskom ratu naša saradnja i podrška bile su veoma značajne, možda čak i presudne, a ovakve manifestacije govore više od hiljadu reči. Zato, živelo naše prijateljstvo – kazao je ambasador Rusije.

Ovogodišnji program bio je posvećen borcu Crvene armije Nikolaju Kravcovu, koji je poginuo kod Crkve svetog Marka, uništivši nemački bunker, čime je otvoren put oslobođenju centra grada. Dijaloškom scenom generala Peka Dapčevića i generala Vladimira Ždanova predstavljen je životni put Kravcova i odata mu je pošta kao jednom od heroja bitke za Beograd.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
mist
0.4 ° C
3.7 °
-0.3 °
95 %
0.9kmh
75 %
Уто
3 °
Сре
3 °
Чет
6 °
Пет
3 °
Суб
3 °

Servisne vesti