2.5 C
Belgrade

Martovski festival od 29. marta do 2. aprila

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festival, 69. po redu, održaće se od 29. marta do 2. aprila, najavio je danas pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda.

Mladenović, koji je i predsednik Odbora Martovskog festivala, izjavio je da će ove godine Beograd ugostiti velik broj umetnika ne samo iz našeg glavnog grada i Srbije već i iz regiona i sveta, podsećajući da će sledeće godine biti obeležen jubilarni, 70. Martovski festival.

– To što će se održati Martovski festival kao tradicionalna manifestacija u našem glavnom gradu, uliva nadu da se vraćamo normalnom životu. Ovaj festival predstavlja jedan od najdugovečnijih beogradskih festivala. Izuzetno smo ponosni što možemo tu tradiciju da negujemo i da doprinesemo da svaki festival svojim kvalitetom zasluži pažnju ne samo filmskih stvaraoca već i ljubitelja filmskih ostvarenja. Njegova specifičnost jeste u tome što se bavi dokumentarnim, kratkim, igranim, animiranim i eksperimentalnim filmom i kao takav okuplja i zaokružuje sve ono što je izuzetno važno u ovim filmskim oblastima – rekao je Mladenović.

On je istakao da je u prethodne tri godine tim festivala u istom sastavu i zahvalio Ministarstvu kulture na podršci koju pruža svake godine, a takođe i Domu omladine koji podržava festival duži niz godina.

– Ponosni smo na sve što ovaj festival nosi, a to je na prvom mestu nagrađivanje domaćih autora, što predstavlja neprocenjivu vrednost u odnosu na sve druge festivale koji se održavaju u zemlji i regionu. Grad je kao osnivač uz ovaj festival i nadam se da će tako i ostati – naglasio je Mladenović.

On je na podršci posebno zahvalio i kompaniji „Lukoil” jer je prepoznala važnost jedne ovakve manifestacije za Grad. Istakao je i to da veoma veliki broj mladih autora učestvuje u radionicama na festivalu i najavio da će studenti Fakulteta dramskih umetnosti uz indeks moći besplatno da gledaju filmove.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl ocenio je da je Martovski festival manifestacija sa najviše konkurencije u gradu jer ima dosta ovakvih festivala koji su se poslednjih godina profilisali.

– Svesni smo činjenice da smo u eri globalnih društvenih mreža i platformi koje su poligon za prikazivanje kratkih ili eksperimentalnih filmova i s te strane ovaj festival ima konkurenciju na više mesta, ali istovremeno ima i sve uslove da nastavi da se dalje razvija – rekao je Karl. 

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograd Nenad Dragović zahvalio je na podršci Gradu Beogradu, posebno Andreji Mladenoviću i Sekretarijatu za kulturu, Ministarstvu kulture i informisanja, Filmskom centru i kompaniji „Lukoil”.

Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić najavio je da će u takmičarskom programu biti prikazano 77 filmova. Takođe, istakao je da je prvi put ove godine uvedena kategorija Međunarodnog kratkometražnog filma u svim filmskim rodovima.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.5 ° C
3 °
1.7 °
78 %
4.6kmh
75 %
Нед
3 °
Пон
3 °
Уто
5 °
Сре
6 °
Чет
2 °