12.6 C
Belgrade

Među labudovima na Zemunskom keju vlada ptičji grip

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije potvrdila je ptičji grip kod nekoliko uginulih labudova na Zemunskom keju, a potom i u Borči i Kovilovu proteklih dana.

Virus nije opasan po ljude, ne spada u zoonoze, ali se prenosi na pernatu živinu, te Uprava savetuje da se ipak ne prilazi koloniji nastanjenoj kod Zemunskog keja, kako bi se što bezbednije suzbila bilo kakva mogućnost prenošenja virusa H5N8.

Uprava je donela Rešenje o merama suzbijanja avijarne influence kod divljih ptica u cilju suzbijanja i širenja zaraze na području od najmanje tri kilometra u poluprečniku  i proglasila ugroženom teritoriju od 10 kilometara od žarišta na kojima su pronađeni uginuli labudovi.

Do proglašenja prestanka zaraze važi obaveza prijavljivanja svakog slučaja uginuća i posebno masovnog stradanja divljih ptica i živine na ugroženom području, kao i zabrana održavanja sajmova i prometa živinskih proizvoda poreklom sa označene teritorije.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
light rain
12.6 ° C
12.8 °
12.4 °
95 %
2.1kmh
75 %
Пет
14 °
Суб
14 °
Нед
13 °
Пон
15 °
Уто
13 °

Servisne vesti

Planirani radovi „Zelenila”

U sklopu planiranih radova, ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” će 24. oktobra obaviti čišćenje otpadaka, košenje, orezivanje i održavanje zelenila u razdelnoj...