9.6 C
Belgrade

Mihajlo Ignjatović prvi do Časnog krsta na jezeru Očaga

Povodom Bogojavljenja, jednog od najvećih hrišćanskih praznika u organizaciji Crkvene opštine Lazarevac i ove godine je na jezeru Očaga održano tradicionalno plivanje za ČASNI KRST.

Na početku manifestacije, okupljene na jezeru Očaga pozdravio je sveštenik Hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija Nebojša Leka koji je prijavljenim učesnicima poželeo puno sreće u nadmetanju, a okupljenim građanima čestitao Bogojavljenje. Nadmetanju plivača prethodio je moleban, koji je služilo sveštenstvo.

Ovogodišnjoj manifestaciji na jezeru Očaga prisustvovalo je nekoliko stotina posetilaca koji su mogli uživati u nadmetanju 21 plivača.

Očigledno prethodnim dogovorom i džentlmenskim gestom starijih takmičara, prvi je do Časnog krsta doplivao Mihajlo Ignjatović četrnaestogodišnjak iz Baroševca, kojem je u trajno vlasništvo pripao Časni krst. Svi učesnici Bogojavljenskog plivanja na jezeru Očaga nagrađeni su majicama, i prigodnim poklonima.

Organizaciju manifestacije „Bogojavljensko plivanje za Časni krst 2022“ pomogli su Gradska opština Lazarevac, Centar za kulturu Lazarevac, Sportsko rekreativni centar „Kolubara“, Dom zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“ , Prvo prigradsko pozorište Lazarevac i Policijska stanica Lazarevac.

Treba napomenuti da je prva manifestacija „Bogojavljenskog plivanja za Časni krst“ na jezeru Očaga u Lazarevcu održana 2006. godine

Dosadašnji osvajači Časnog krsta na jezeru Očaga su:

 1. godine – Zoran Maksimović
 2. godine – Predrag Milinković
 3. godine – Marko Simić
 4. godine – Marko Simić
 5. godine – Milan Glišović
 6. godine – Dražen Kastratović
 7. godine – Bojan Glišović
 8. godine – Luka Lazarević
 9. godine – Marko Simić
 10. godine – Stefan Paunović
 11. godine – Nikola Damnjanović
 12. godine – Nije održano zbog vremenskih uslova
 13. godine – Katarina Damjanović
 14. godine – NIJE ODRŽANO
 15. godine – Vuk Milutinović
 16. godine – Nikola Damnjanović
 17. godine – Mihajlo Ignjatović

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
9.6 ° C
10.8 °
8.7 °
66 %
3.1kmh
0 %
Пон
16 °
Уто
16 °
Сре
17 °
Чет
10 °
Пет
5 °