12.6 C
Belgrade

Milena Dravić i Dragan Nikolić „Obraz uz obraz” na Vračaru

Grad Beograd i Gradska opština Vračar nastavljaju da neguju kulturu sećanja na sve pojedince koji su dali doprinos razvoju kulture i društva, pa je od juče srpska prestonica bogatija za skver koji nosi naziv proslavljenog glumačkog para Milene Dravić i Dragana Gage Nikolića. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednik Gradske opštine Vračar prof. dr Milan A. Nedeljković obišli su Skver, koji se nalazi na uglu ulica Mileševske i Cara Nikolaja i koji nosi naziv velikana srpskog glumišta

„Završena je rekonstrukcija skvera na uglu Cara Nikolaja i Mileševske ulice, koji se Odlukom Skupštine Grada zove ‘Skver Milene i Gage’, po Mileni Dravić i Draganu Nikoliću. Iako je završetak radova planiran za 17. septembar,  naši vredni radnici su uspeli da ih završe skoro dve nedelje ranije. Preostaje nam da tokom oktobra dodatno uredimo Skver – da posadimo stabla i tada će on biti kompletan. Na ovaj način pokazali smo kako dodatno uređujemo grad, jer svi koji žive u ovom delu grada znaju kako je on izgledao ranije i kako sada izgleda“, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i najavio da je za narednu godinu planirano uređenje fasada okolnih zgrada.

Goran Vesić je istakao da je Grad na ovaj način pokazao da se seća Milene i Gage, koji su puno uradili za društvo i koji su veoma značajni za razvoj beogradskog duha i kulture.

„Pokazujemo da smo društvo koje se seća ljudi. Skver će zvanično dobiti ime, odnosno biće postavljena tabla 14. oktobra, jer se tada navršava trogodišnjica od smrti Milene Dravić, a po Odluci Grada neophodno je da prođe tri godine kako bi neko dobio ime ulice ili skvera. U međuvremenu, hteo bih da najavim da će 17. septembra glumci Beogradskog dramskog pozorišta napraviti omaž Mileni i Gagi i na taj način se odužiti svojim kolegama, koji su postali večni“, istakao je zamenik gradonačelnika i dodao će na Trgu najkasnije do proleća biti postavljena skulptura pod nazivom „Obraz uz obraz“, nazvana po kultnoj emisiji koju je glumački par vodio 70-ih godina prošlog veka i po kojoj ih pamtimo.

Predsednik Gradske opštine Vračar prof. dr Milan A. Nedeljković podsetio je da Opština Vračar ne gradi samo trgove, već i rekonstruiše ulice, škole, kao i da su izgrađena dva nova vrtića. „Ovaj Trg, veličine 850 kvadrata, biće mesto koje će obeležavati možda dva najveća glumca iz bivše Jugoslavije. Na Dan opštine Vračar, 14. oktobra, postavićemo tablu i pripremiti pozorišnu predstavu. Opština Vračar će doneti odluku da se 14. oktobra tradicionalno organizuju pozorišne predstave i da taj dan ovaj Trg bude mesto okupljanja i najmlađih i najstarijih Vračaraca. Gaga Nikolić i Milena Dravić obeležili su kulturu jedne epohe i ovaj Trg će biti obeležje Vračara“, zaključio je prvi čovek Opštine Vračar.

Narodni poslanik sa Vračara i predsednik odborničke grupe u SO Vračar „Aleksandar Vučić – za našu decu“ dr Uglješa Mrdić zahvalio se Gradu Beogradu i Opštini Vračar na divno izgrađenom platou i ujedno preneo zahvalnost komšija iz okolnih zgrada. „Ovde smo imali jedno saobraćajno ruglo i divlji parking. Sada smo dobili jedan divan plato, gde će moći naši Vračarci  da dolaze sa svojom decom, gde će dolaziti naši dragi penzioneri. Na sve to plato posvećen legendama, ne samo Vračara i Beograda, nego i srpskog i svetskog glumišta“, izjavio dr Uglješa Mrdić i pozvao sve građane da posete jednu od najlepših opština u Srbiji – opštinu Vračar.

Dragan Ćosić, predstavnik komšija i prijatelja glumačkog para, koji su podneli inicijativu da Milena Dravić i Dragan Nikolić dobiju skver na Vračaru, rekao je da će slavni glumački par biti zauvek upamćen. On je otkrio da je prvobitna ideja bila da skver bude na drugoj lokaciji u neposrednoj blizni, ali da je na insistiranje opštine Vračar uređen veći i reprezentativniji prostor. „Bili su dobri ljudi, dobre komšije, pravi filatropi i altruisti. Na ovom Trgu će oni nastaviti da žive sa nama i u nama“, zaključio je Ćosić.

Trg su u prisustvu građana i komšija obišli i zamenik predsednika Opštine Vračar Dejan Ribać, član Veća Opštine Vračar Darko Milenković, narodni poslanik i predsednik odborničke grupe u Skupštini opštine Vračar „Aleksandar Vučić – za našu decu“ dr Uglješa Mrdić i šef Kabineta predsednika Opštine Nikola Jelenković.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
mist
12.6 ° C
12.8 °
11.7 °
96 %
3.1kmh
100 %
Суб
14 °
Нед
13 °
Пон
15 °
Уто
13 °
Сре
7 °

Servisne vesti

Planirani radovi „Zelenila”

U sklopu planiranih radova, ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” će 24. oktobra obaviti čišćenje otpadaka, košenje, orezivanje i održavanje zelenila u razdelnoj...