21.3 C
Belgrade

Mladenovac obeležio slavu opštine, Svetu Trojicu

Svetom Liturgijom u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, prolaskom litije ulicama grada i rezanjem slavskog kolača ispred zgrade opštine, obeležena je litija Gradske opštine Mladenovac − Silazak Svetog Duha na apostole, praznik u narodu poznat i kao Duhovi, odnosno Sveta Trojica.

Proslava Svete Trojice okupila je brojne sugrađane na liturgiji kao i u porti mladenovačke crkve. Nakon rezanja kolača ispred zgrade opštine, litija se uputila ka zapisu u ulici Janka Katića, da bi se zatim vratila u crkvenu portu gde je organizovano posluženje za sve prisutne, a prigodan kulturno-umetnički program izveli su članovi KUD-a „Vojvoda Janko Katić 1896.“ iz Mladenovca.

Na praznik Svete Trojice pod u hramovima pokriva se travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem. Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće u torbama i tašnama jer veruju da će ih Bog zaštititi od raznih nesreća koje mogu da ih snađu.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
22 ° C
27.7 °
18.5 °
81 %
5.7kmh
75 %
Суб
22 °
Нед
30 °
Пон
34 °
Уто
37 °
Сре
38 °