4 C
Belgrade

Mladi danas sve više postaju zavisni od društvenih mreža

Mladi danas sve više postaju zavisni od društvenih mreža, što može imati negativne posledice na njihovo mentalno zdravlje kao i društvene odnose. Prema istraživanjima, više od polovine mladih od 18 do 24 godine svakodnevno koristi društvene mreže, a skoro trećina od njih provodi više od dva sata dnevno na tim platformama.

Društvene mreže mogu biti korisne za komunikaciju s prijateljima, kao i za sticanje informacija i razmenu ideja, ali prekomerno korištenje može dovesti do izolacije, depresije, anksioznosti i problema sa spavanjem.

Mladi ljudi se često upoređuju sa svojim vršnjacima na društvenim mrežama, što može dovesti do povećanja osećaja nezadovoljstva svojim životom. Pored toga, preterano korišćenje društvenih mreža može uticati na sposobnost koncentracije i učenja, što može imati negativne posledice na školske rezultate i kasnije karijeru.

Da bi se smanjila zavisnost od društvenih mreža, preporučuje se da mladi ograniče vreme provedeno na tim platformama i da se okrenu drugim aktivnostima poput sporta, čitanja ili druženja s prijateljima. Roditelji takođe mogu pomoći tako što će postaviti pravila o korištenju društvenih mreža u kući i edukovati svoju decu o potencijalnim rizicima prekomernog korištenja.

U konačnici, društvene mreže su deo svakodnevnog života mladih, ali važno je da se koriste na zdrav način kako bi se izbegli negativni uticaji na mentalno zdravlje i društvene odnose.

beogradski.rs

Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Gradske opštine Lazarevac. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
4 ° C
4.1 °
3 °
88 %
6.2kmh
100 %
Чет
4 °
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
8 °