3.2 C
Belgrade

Mladi vozači iz Obrenovca na obuci Nacionalne vozačke akademije

Druga grupa mladih vozača iz Obrenovca dobila je priliku da prisustvuje obuci Nacionalne vozačke akademije u Subotištu. Na treningu bezbedne vožnje, mladi vozači sa probnom vozačkom dozvolom, upoznaće moguće situacije u saobraćaju, kao i načine na koje mogu reagovati u datim okolnostima. Ovoga puta, na obuci je 48 mladih vozača iz Obrenovca.

Načelnik saobraćajne policije Obrenovac Miloš Nikolić naveo je osnovna pravila, kojih se moraju pridržavati vozači sa probnim vozačkim dozvolama.

– Ovom prilikom mladi vozači setiće se svega što su naučili u auto školi, kao i sve ono što svakodnevno primenjuju u javnom saobraćaju. Oni ne smeju upravljati vozilom u periodu od 23.00 do 6.00 sati, takođe, ne smeju tokom vožnje koristiti mobilne telefone, ni uz uređaje koji omogućuju upotrebu telefona bez korišćenja ruku. Ne smeju biti pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci. Takođe zakonskom odredbom uređeno je da probni vozač u vozilu ne sme prevoziti više od tri lica, kao i da mora imati oznaku P, kako bi vozači u saobraćaju znali da iza ili ispred njih za vozilom upravlja vozač sa probnom dozvolom – rekao je Nikolić.

On je ovom prilikom posebno naglasio, da vozači sa probnom vozačkom dozvolom mogu voziti 90% od propisane brzine na određenoj putnoj deonici.

Zamenik predsednika Gradske opštine Obrenovac Miloš Stanojević poručio je, da će trening bezbedne vožnje značiti mladim vozačima sa probnim vozačkim dozvolama, koji imaju strah da se uključe u saobraćaj.

– Ovo je praktičan trening, sa vrlo korisnim vežbama, kao i simulacijama realnih situacija iz života. Ono što će mladi vozači danas ovde videti, jesu odlični uslovi, staza, kao i odlični treneri koji svakodnevno rade, koji su vrlo dobro uvežbani i poznaju psihološke karakteristike mladih vozača, koje se pre svega odnose na previše ili premalo samopouzdanja – poručio je Stanojević.

On je naglasio da je osnovni cilj ovih obuka namenjenih mladim vozačima, upravo povećanje bezbednosti svih uesnika u saobraćaju.

Program koji postoji još od 2013. godine ”Život za mlade vozače” namenjen je mladim vozačima koji nemaju iskustva u saobraćaju, kako bi upoznali kritične situacije u kontrolisanim uslovima, i na kraju kako bi znali da pruže adekvatan odgovor u sličnim ili istim situacijama u javnom saobraćaju.

– Kroz šestočasovni trening, kroz 3 praktične i 3 teorijske celine, pružićemo mladim vozačima dragoceno iskustvo na bezbednom mestu, specijalizovanom terenu u jedinstvenom programu, uz nadzor i vođenje sertifikovanih trenera bezbedne vožnje. Kako bi rad bio efikasniji, učesnike obuke podelili smo u grupe sa 8-12 polaznika koji imaju na raspolaganju vozila, a u vozilu će biti od 3-4 polaznika. Učesnici će se tokom svih vežbi, rotirati za upravljačem – objasnio je trener bezbedne vožnje Nikola Marković.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °