11.4 C
Belgrade

Mnogo prostora za intenzivniju saradnju Srbije sa Grčkom u sektoru obrazovanja

Podsekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Igor Raičević sastao se danas sa koordinatorkom za 11 zemalja Ministarstva prosvete Grčke Katarinom Makrojanaki, sa kojom je razgovarao o mogućnostima razmene iskustva u sektorima obrazovanja i unapređenja saradnje Grada Beograda sa grčkim obrazovnim ustanovama.

– Prijateljstvo između naša dva naroda je tradicionalno i mi to poštujemo. Pre dve godine smo započeli intenzivniju saradnju sa grčkim školama i vrtićima. Nažalost, projekat je usporen zbog pandemije, ali svi se nadamo skorijem nastavku saradnje – rekao je Raičević na sastanku održanom u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

On je dodao da su 2019. godine predstavnici predškolskih ustanova Grada Beograda obišli nekoliko grčkih gradova gde su od grčkih kolega čuli kako je kod njih uređen sistem predškolskog obrazovanja.

Kako je istakao, Srbija ima u sedam grčkih gradova srpske škole koje pohađa oko 150 učenika iz Srbije, napomenuvši da je podrška institucija iz matične zemlje za njih je od velikog značaja.

– Mi smo maksimalno raspoloženi za dalji razvoj ove saradnje i otvoreni smo za sve predloge – zaključio je Raičević.

Katarina Makrojanaki zahvalila je na dosadašnjoj saradnji i izrazila zadovoljstvo projektom besplatnog učenja grčkog jezika u beogradskim školama sa profesorima kojima je grčki maternji jezik, a koji je već zaživeo.

– Tokom posete Beogradu obilazimo škole glavnog grada i zadovoljna sam onim što sam videla kod vas. Sigurna sam da ćemo uspeti da dalje razvijamo saradnju, kao i sve potencijale i ideje koje su se javile. Svi čekamo kraj pandemije kako bismo to i realizovali – rekla je Katarina Makrojanaki.

Ona je istakla da je Srbija ranijih godina bila izuzetno atraktivna grčkim studentima koji su se na srpskim univerzitetima pre svega interesovali za oblasti medicine, sporta, prava, programiranja, te da ta interesovanja kod studenata treba dalje produbljivati.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
11.4 ° C
11.9 °
9.7 °
62 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °