2.9 C
Belgrade

Monografija „Od useljenika do pronalazača“ svečano predstavljena u Opštini Zvezdara

Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zvezdara, svečano je predstavljena ilustrovana monografija „Od useljenika do pronalazača“ (“From Immigrant to inventor”) koja za osnovu ima istoimenu autobiografiju Mihajla Idvorskog Pupina za koju je 1924. dobio Pulicerovu nagradu za književnost.

Pozdravljajući prisutne, predsednik Gradske opštine Zvezdara Vladan Jeremić rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što je ovo kapitalno delo u kome je kroz prizmu argumenata predstavljen značaj Mihajla Pupina kao naučnika i diplomate, predstavljeno u Opštini Zvezdara.

„Odlučili smo da darujemo po jedan primerak ove knjige svim školama na Zvezdari kako bi mlade generacije imale priliku da se bliže upoznaju sa životom i radom jednog od naših najvećih naučnika“, rekao je Jeremić.

O knjizi su govorili Miroslav Stanković, autor i izdavač monografije, prof. Dr Đorđe N. Lopičić, autor knjige „Pupin: Tekstovi u američkoj štampi 1912-1920“ u kojoj je opisan diplomatski značaj Pupinovog rada, dr Nikola Tomašević, generalni direktor Instituta „Mihajlo Pupin“ i Vladan Škorić, izvršni direktor Multimedijskog projekta „Pupin, Srbija i svet“.

Odabrane tekstove iz knjige kazivao je Lepomir Ivković glumac Narodnog pozorišta u Beogradu.

Autor monografije Miroslav Stanković rekao je da je knjiga plod dugogodišnjeg multidisciplinarnog istraživanja i da je izuzetno ponosan što je ovo kapitalno delo, reprezentativno opremljeno na 330 stranice sa 101 ilustracijom, objavljeno.

„Ovim delom sam želeo da spojim sve najbolje što nosi prefiks srpski, njenu istoriju, nauku, likovnu umetnost, književnost i srpsku duhovnost, pa knjiga kao takva, predstavlja svojevrsnu  ličnu kartu srpskog naroda i Republike Srbije“, istakao je Stanković i dodao, „da se njenim objavljivanjem, takođe, potvrđuje važnost čuvanja kulture sećanja i poštovanja sopstvene istorije i znamenitih ličnosti.Ovim dajemo veliki doprinos čuvanju od zaborava jednog ovakvog velikana, kakav je bio Mihajlo Idvorski  Pupin, ali i plejade drugih velikih umova sa ovih prostora kakvi su bili Nikola Tesla, Milutin Milanković, Mileva Ajnštajn i mnogi drugi“, rekao je Stanković.

Izvršni direktor projekta Vladan Škorić istakao je da je u pitanju izuzetan izdavački poduhvat koji po prvi put na jednom mestu iznosi, pored ostalog, i značajnu dokumenataciju iz istorije srpsko-američkih odnosa iz koje se vidi sa koliko poštovanja i respekta, zahvaljujući pre svega profesoru Pupinu, jedan mali narod uspeva da bude važan partner i prijatelj takvoj sili kao što je bila Amerika. Prijateljstvo predsednika Vilsona i Pupina bilo je ključno i za razumevanje položaja i uloge Srbije u međunarodnim odnosima, a najbolja potvrda toga je Vilsonova naredba da se na Dan četvrte godišnjice napada na Srbiju, 28. jula 1918. godine istakne srpska zastava na Beloj kući kao prva neke strane zemlje ikad. Time je odata počast Srbiji, njenim žrtvama i ratnim pobedama, zaključio je Škorić.

„Objavljivanje ove monografije, kao i druge knjige „Mihajlo Idvorski Pupin: Tekstovi u američkoj štampi 1912-1920“, važni su datumi u istoriji Srbije, ali i značajna kocka u mozaiku srpsko-američkih odnosa, pa sam duboko uveren da može da bude, kao neka vrsta Pupinovog zaveta, jedan od zaloga naše buduće uspešne saradnje“ – ocenio je Škorić.

Ilustrovana monografija „OD USELJENIKA DO PRONALAZAČA” samo je deo velikog multimedijalnog projekta „PUPIN, SRBIJA I SVET” čiji je autor Miroslav Stanković, osnivač i direktor ISTOK FILM-a iz Beograda. Pored ove, kao i knjige „Pupin: Tekstovi u američkoj štampi 1912-1920“, priprema se objavljivanje istoimene monografije na engleskom jeziku, snimanje dugometražnog dokumetarnog filma 90 min, multimedijalna izložba slika iz Pupinovog legata u Narodnom muzeju i organizovanje tribine u saradnji sa SANU.

Na kraju svečanosti predsednik Gradske opštine Zvezdara Vladan Jeremić uručio je prisutnim predstavnicima osnovnih i srednjih škola sa Zvezdare po jedan primerak, ukupno 23, ovog kapitalnog izdanja.

Promociji su prisustvovali i gosti iz Desete gimnazije „Mihajlo Pupin“ iz Novog Beograda na čelu sa direktorkom Draganom Tatalović-Leić koji su, takođe, dobili primerak ovog kapitalnog dela, kao i zamenik predsednika GO Zvezdara Dragana Đurić i drugi gosti.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
2.6 ° C
2.8 °
2.4 °
96 %
1.5kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °