16.1 C
Belgrade

Mreža za upravljanje rizikom i vanrednim situacijama

Gradska opština Vračar poslednjih pet godina intenzivno radi na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom. Sprovodimo brojne aktivnosti na unapređenju pristupačnosti objekata javne namene, javnih površina i informacija i komunikacija. Kroz stalnu saradnju sa udruženjima osetljivih grupa, pre svega osoba sa invaliditetom, prepoznaje potrebe i zahteve različitih grupa i kroz zajedničke projekte rešava njihove probleme. Kao jedna od prepoznatih potreba jeste jačanje inkluzije osoba sa invaliditetom u sistemu smanjenja rizika od katastrofa.

Danas je svečano potpisan Sporazum o saradnji Grada Kraljeva i Gradske opštine Vračar u oblasti zaštite i ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom u smanjenju rizika od katastrofa i poslova razvoja civilne zaštite.

 „Danas uspostavljamo saradnju sa Gradom Kraljevom i udružujemo se sa njim, pre svega radi jačanja kapaciteta naših lokalnih samouprava i pružanja kvalitetnijih usluga u oblasti bezbednosti zajednice i smanjenja štetnih posledica, kao i povećanje vidljivosti i učešća osoba sa invaliditetom u smanjenju rizika od katastrofa. Verujem da će saradnja da bude uspešna i na obostranu korist i zadovoljstvo, a što je najvažnije, da bude u korist naših najugroženijih sugrađana kojima je potrebna dodatna podrška. I dosadašnje zajedničke aktivnosti koje smo zajedno spoveli u vreme korona virusa su bile od značaja za naše sugrađane, a sada kada je saradnja formalna, biće još efektnija i efikasnija. Sa jedne strane, Kraljevo ima iskustva u upravljanju vanrednim situacijama i smanjenju rizika od katastrofa. On je nažalost imao priliku da se suoči sa razornim zemljotresom, katastrofalnim poplavama i požarima. Stoga, Kraljevo može Gradskoj opštini da  pruži znanja i stučne savete i pomoć u ovoj oblasti. Sa druge strane mi imamo dosta iskustava, aktivnosti iza nas kojima smo unapređivali položaj osoba sa invaliditetom, njihovu inkluziju, kao i pristupačnost informacija i usluga,a što sa velikim zadovoljstvom stavaljamo na raspolaganje Gradu Kraljevu. Svakako kroz ovu saradnju očekujemo primenu novih, inovatinih rešenja kojima ćemo povećati bezbednost svih naših sugrađana, kada je reč o vanrednim situacijama“,  rekao je akademik prof.dr Milan A. Nedeljković predsednik Gradske opštine Vračar.

„Naša Kancelarija za osobe sa invaliditetom sarađivala sa Odeljenjem za civilnu zaštitu Grada Kraljeva koje je iskazalo želju da prilagodi informacije gluvim osobama, te je preko Kancelarije  pružalo informacije o merama uvedenim u vanrednom stanju, od značaja za Kraljevčane, prevedene na srpski znakovni jezik. Ova zajednička aktivnost predstavlja i početak neformalne saradnje sa Kraljevom.

Ono što je značajno za  inkluziju osoba sa invaliditetom u sistem vanrednih situacija jeste i osnivanje Stručno operativni tima za pomoć osobama sa invalidietetom koji čine predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom.

Kada su u pitanju prirodne katastrofe i vanredne situacije, kao što su na primer zemljotresi i požari, deca su takođe osetljiva grupa. I obrazovne ustanove treba da odgovore na izazove i rizike. Od velikog značaja je učešće obrazovnih ustanova u ovakvim aktivnostima, a sve u cilju podizanja spremnosti tih ustanova na rizike od elementarnih nepogoda. Zato smo krajem 2021. godine formirali Tim za podršku obrazovnim ustanova za jačanje otpornosti na rizike od katastrofa koji  pored predstavnika Opštine čine predstavnici škola, poverenici za civilnu zaštitu i Crveni krst Vračar“, izjavio je Darko Milenković član Veća Opštine Vračar.

 „Na ovaj način želimo da učinimo naše škole bezbedne i decu sigurnim u njima, kada se desi neka vanredna situacija-požar ili zemljotres. Započeli smo sa edukacijom nastavnog osoblja  kako da reaguju u vanrednim situacijama, kako da zaštite decu, sprovedu evakuaciju do bezbednog mesta okupljanja“, poručio je Nikola Jelenković šef Kabineta predsednika Opštine.

U ovoj oblasti sarađujemo sa gradom Kraljevom, koji nam pruža određena znanja, s obzirom da imaju najviše iskustva kada je reč o katastrofama.U planu je da zajedno, 13.oktobra uradimo vežbu evakuacije u svim osnovnim školama i tako obeležimo Međunadni dan smanjenja rizika od katastrofa.

Opština će  i narednom periodu nastaviti sa inkluzivnim aktivnostima u ovoj oblasti i trudiće se da stalno ukazuje na značaj inkluzije u sistemu smanjenja rizka od katastrofa.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
15.8 ° C
15.8 °
15.2 °
54 %
8.8kmh
0 %
Уто
17 °
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
16 °
Суб
15 °