2.9 C
Belgrade

Muzika na tvrđavama: Počinje deseto jubilarno izdanje „ArtLink“ festivala

Deseto jubilarno izdanje ArtLink Festivala otvoriće proslavljeni ansambl Janoška, koncertom u subotu, 25. juna u 19.30 časova na sceni kod Pobednika.

Muzika na tvrđavama uz zvuke vode, tema su festivala, koji je deo nove evropske platforme Gradovi Festivali, za promociju regiona kao kulturne turističke destinacije uz podršku Fonda za Zapadni Balkan i Evropske Unije.

Festival počinje koncertom Ansambla Janoške koga odlikuje klasično stilsko poreklo, iako je širom sveta prepoznat po svom muzičkom poliglotizmu. Jedinstvene transformacije muzičkog sadržaja u susret što bolje komunikacije sa publikom, donose nam tri brata iz Bratislave – Ondrej i Roman Janoška na violini, František Janoška za klavirom – i njihov zet Julius Darvas, na kontrabasu, navodi se u saopštenju.

Dodaju da zanimljivim stilskim prelazima i virtuoznošću, na razmeđu krosovera i fjužna, Janoška pleni pažnju publike gde god da se pojavi. Improvizacija kao stil umetničkog izraza prožet je jedinstvenom muzičkom filozofijom i duhom ovog ansambla.

Ansambl Janoška jedna je od najoriginalnijih grupa izuzetno talentovanih muzičara, koji su krajnje jedinstveni u izvođenju klasične muzike, džeza, latino muzike i drugih žanrova. Njihova inspiracija je neiscrpna i zaslužuje pažnju i entuzijazam od strane svih – o Janoški je rekao čuveni holivudski kompozitor Lalo Šifrin.

ArtLink festival otvara još jednu letnju scenu na Beogradskoj tvrđavi kod Nebojšine kule na kojoj će 27. juna u 19.30 časova nastupiti izraelski Adi Nojhaus, četvrta generacija čuvenih pijanista, Hajnriha i Stanislava Nojhausa, a 30. juna u 19.30, i svestrana umetnička ličnost španskog umetnika Luisa Agiusa, kompozitora i pijaniste, pisca i muzičkog novinara i 6. jula portugalski duo pijanista Vaško Dantaš i čelistkinja Izabel Vaz.

Ulaz na sve koncerte je slobodan. Rezervacija mesta na office@artlink.rs.

beogradski.rs / ArtLink Festival

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.9 ° C
3 °
2.4 °
90 %
3.6kmh
75 %
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
9 °
Уто
7 °