16.8 C
Belgrade

Na poziv gradonačelnika Ljubljane, Nikola Nikodijević u poseti glavnom gradu Slovenije

Na poziv Zorana Jankovića, gradonačelnika Ljubljane, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević boravi u Ljubljani, a povod je otvaranje festivala „Ruta 2022”. Beogradsko dramsko pozorište pokrenulo je početkom leta 2019. godine inicijativu za osnivanje Regionalne unije teatara (Ruta), koju čini šest reprezentativnih pozorišnih kuća iz regiona – Hrvatske (Kazalište Ulysses), Slovenije (Mestno gledališče Ljubljana), BiH (Kamerni teatar 55, Sarajevo), Crne Gore (Gradsko pozorište, Podgorica), Severne Makedonije (Dramski teatar, Skoplje) i Srbije (Beogradsko dramsko pozorište) – ujedinjenih u estetskom, repertoarskom i organizacionom modelu. Protokol o formiranju Unije potpisan je 18. oktobra 2019. u Skupštini grada Beograda. 

Tokom ove godine, precizirao je Nikola Nikodijević u izjavi za Beoinfo, plan je da se pozorišta predstave u gradovima regiona, zaključno s Beogradom u decembru. 

– Festival „Ruta” održava se u februaru u Ljubljani, u aprilu će se pozorišta predstaviti publici u Podgorici, u junu u Sarajevu, u avgustu na Brionima, u oktobru u Skoplju i za kraj u decembru u našem glavnom gradu. Podsetiću da su Ljubljana i Beograd gradovi pobratimi. Osim u oblasti kulture, saradnja je izuzetna na polju implementacije „zelenih” i „pametnih” rešenja za gradove, budućnosti razvoja gradova, naročito u oblastima stanovanja, energije, vodnih resursa, saobraćaja, kao i u oblasti komunalnog reda i rada inspekcijskih službi – naveo je Nikodijević. 

Prvi festival „Ruta” održan je u Beogradskom dramskom pozorištu od 1. do 6. decembra 2019. Otvoren je premijerom predstave „Liliom” Ferenca Molnara, u režiji Ane Tomović. Festival okuplja veliki broj gostiju, koji su aktivno učestvuju u susretima sa stvaraocima predstava i razmenjuju iskustva ne samo u produkcionom već i u kreativnom pogledu, mišljenja o sličnostima i razlikama, te tendencijama u najzastupljenijim trendovima – s jedne strane, „rediteljskom teatru”, a s druge, podršci i promociji novog dramskog pozorišta s naglaskom na mladim piscima i rediteljima. 

Osim festivala, koji se organizuje u glavnim i gradovima država nekadašnje savezne republike, „Ruta” je pokrenula i brojne koprodukcije, a samim tim i razmenu stvaralaca. Svako pozorište nastupa predstavom po sopstvenom izboru. Festival je revijalnog karaktera, a jedan od ciljeva jeste kontinuirano prisustvo svih teatara tokom godine pred publikom u čitavom regionu.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
light rain
16.8 ° C
16.9 °
15.2 °
90 %
2.1kmh
40 %
Нед
18 °
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
26 °
Чет
28 °