2.5 C
Belgrade

Na Svečanoj sednici Skupštine grada proglašeni dobitnici „Nagrade grada Beograda”

Svečana sednica Skupštine grada održana je danas, čime je započelo obeležavanje „Dana Beograda”, koji se tradicionalno održavaju od 16. do 19. aprila. Na sednici su proglašeni laureati, dobitnici „Nagrade grada Beograda – Despot Stefan Lazarević” za 2022. godinu. 

Prema rečima Nikole Nikodijevića, praznik „Dani Beograda” ustanovljen je 2002. godine u spomen na dva značajna datuma iz istorije našeg glavnog grada. 

– To su 16. april 878. godine, kada se u pisanim dokumentima prvi put pojavljuje slovensko ime Beograda. Drugi datum, koji u okviru „Dana Beograda” obeležavamo i proslavljamo, jeste dan predaje ključeva Grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću 19. aprila 1867. godine. Skupština Grada Beograda ove godine dvadeset prvi put dodeljuje „Nagradu grada Beograda”, koja od 2021. godine nosi naziv „Nagrada grada Beograda – Despot Stefan Lazarević”. Odlikujemo najbolje među nama u devetnaest različitih oblasti. I ove godine, komisije sastavljene od najeminentnijih stručnjaka obavile su zamašan i izuzetno odgovoran posao. Trebalo je između velikog broja nominacija napraviti prvo uži, a zatim i konačni izbor, izbor najboljih među zaista izuzetno kvalitetnim pojedincima. S punim poverenjem, verujući u njihov izbor, pozivam predstavnike komisija da nam saopšte odluke – rekao je Nikodijević. 

Nagrada za književnost i prevodno stvaralaštvo za 2022. godinu dodeljuje se Goranu Petroviću, za pozorišno stvaralaštvo Milanu Mariću, za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo Nenadu Pavloviću, a za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije Aleksandru Deniću. Laureat u oblasti muzika i muzičko-scensko stvaralaštvo je Irena Dragović, u oblasti društvene i humanističke nauke akademik prof. dr Dragan Simeunović, a u oblasti prirodne i tehničke nauke laureati su dr Katarina Gašić, dr Nevena Zlatković i dr Nemanja Kuzmanović. 

Za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine u 2022. godini, nagrada se dodeljuje prof. dr Radoju Čoloviću, a za rad ili rezultate izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine prof. dr Lazaru Davidoviću. „Nagrada grada Beograda” za poljoprivredu dodeljuje se porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu Marka Nikolića iz Velike Ivanče, opština Mladenovac. Nagrada za novinarstvo za 2022. godinu pripala je Sanji Anđelković sa Studija B, a za obrazovanje akademiku, prof. dr Draganu Simeunoviću. 

Nagrada za sport za 2022. godinu dodeljuje se Damiru Mikecu, a za zaštitu životne sredine Živojinu Petroviću. 

„Nagrada grada Beograda – Despot Stefan Lazarević” za herojsko delo za 2022. godinu pripala je Marku Dragićeviću, a za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda prof. dr Urošu Dojčinoviću. Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Grad Beograd za 2022. godinu dodeljuje se kustoskom timu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Miroslavu Kariću, Aleksandri Mirčić i Žaklini Ratković. 

„Nagrada grada Beograda” za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti za 2022. godinu dodeljuje se Olgi Janković i Damjanu Jovičinu, dok u oblasti nauke nije bilo kandidata. Takođe, kandidata nije bilo ni za oblast arhitekture i urbanizam, dok nagrada za pronalazaštvo nije dodeljena. 

Nagrada grada Beograda „Svetislav Stojanović” za 2022. godinu dodeljuje se Danilu Dakiću, kao pojedincu, i Vatrogasno-spasilačkom bataljonu „Voždovac” u kategoriji nagrade za vatrogasnu jedinicu. 

Nikola Nikodijević je na kraju u ime odbornika Skupštine Grada Beograda i svoje lično ime uputio čestitke dobitnicima, a komisijama zahvalio na marljivom i predanom radu. 

Sednici su prisustvovali zamenica gradonačelnika Vesna Vidović, članovi Gradskog veća i gradski sekretari. 

Nagrade će zvanično biti dodeljene 19. aprila. „Dani Beograda” se ove godine održavaju pod sloganom „Beograd u srcu”. 

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.5 ° C
3 °
1.7 °
78 %
4.6kmh
75 %
Нед
3 °
Пон
3 °
Уто
5 °
Сре
6 °
Чет
2 °