6.8 C
Belgrade

Na tribini u Boljevcima predstavljene podsticajne mere Grada namenjene poljoprivrednicima

Tribina namenjena lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, na kojoj su predstavljene podsticajne mere Grada Beograda i Republike Srbije za unapređenje poljoprivrede, održana je u Domu kulture u Boljevcima.

Tribina je organizovana na zahtev Sekretarijata za poljoprivredu Grada Beograda i Gradske opštine Surčin. 

Vršilac dužnosti gradskog sekretara za poljoprivredu Savo Pavičić istakao je da je ove godine Grad Beograd znatno uvećao sredstva za program podsticajnih mera namenjenih poljoprivrednim proizvođačima, uz napomenu da se prošle godine radilo o sumi od 180 miliona dinara, a da će ove godine biti izdvojeno 240 miliona dinara, odnosno dva miliona evra.

– Na javne pozive poljoprivrednici mogu da se prijave već od ponedeljka. 7. marta. Ovim pozivom obuhvaćeni su gotovo svi vidovi poljoprivredne proizvodnje. Reč je o pet javnih poziva – 100 miliona dinara biće namenjeno za nabavku mehanizacije, odnosno poljoprivrednih traktora, zatim 30 miliona za priključne mašine, 35 miliona za pčelarstvo, 30 miliona za stočarstvo, i to tako što će poljoprivrednici moći da nabave, na primer, do tri junice ili minimum deset ovaca. Kada je reč o voćarstvu i povrtarstvu, ove godine se u ove oblasti ulaže 45 miliona dinara. Sredstva su namenjena za nabavku protivgradnih mreža, plastenika, sistema za navodnjavanje, makaza za orezivanje. Javni pozivi biće objavljeni na sajtu Grada Beograda i u dnevnom listu „Politika”. U Opštini Surčin, poljoprivrednici će moći da dobiju sve informacije, kao i podršku prilikom prijavljivanja – precizirao je Pavičić.

On je istakao da je preporuka da se poljoprivrednici obrate ljudima u Opštini da im pomognu oko popunjavanja dokumentacije za javne pozive i da ih upute za šta mogu da konkurišu i šta realno mogu da očekuju.  

Prema rečima direktorke Poljoprivredno-savetodavne stručne službe Beograd Milice Janković, poljoprivrednici će biti u mogućnosti da konkurišu na javne pozive na kojima je povraćaj novca prilikom nabavke mehanizacije i opreme čak 80 posto od ukupne cene. 

– Prednost ovog programa je što poljoprivrednici konkurišu sa predračunom, a nakon konačne liste se kreće sa realizacijom nabavke potrebne opreme da bi posle 10 do 15 dana usledio pomenuti povraćaj novca – precizirala je Jankovićeva.

Pored velikog broja poljoprivrednih proizvođača sa teritorije čitavog Surčina, tribini su prisustvovali i predsednik opštine Surčin Stevan Šuša, kao i predstavnici Mesne zajednice „Boljevci”.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
6.8 ° C
7.6 °
5.7 °
88 %
0.5kmh
0 %
Сре
11 °
Чет
13 °
Пет
17 °
Суб
15 °
Нед
15 °