26.9 C
Belgrade

Na Vračaru obeležen Dan zaštite životne sredine

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine Centar za promociju nauke je u subotu, 5. juna, građanima Vračara predstavio projekat TeRRIFICA, u okviru koga su prolaznici imali prilike da obeležavaju tačke na kojima ih pogađaju posledice klimatskih promena, da razgovaraju sa stručnjacima i predlažu rešenja.

Na platou ispred zgrade Opštine Vračar postavljena je mobilna mini meteorološka stanica, uz stručni tim projekta TeRRIFICA, koji već godinu dana mobilišu građane Beograda da daju svoj doprinos klimatskim izazovima u Beogradu.

Ova stanica građanima pruža informacije o sadržaju i funkcionisanju onlajn alata belgrade.terrifica.eu koji služi za mapiranje klimatskih izazova u Beogradu, uz osnovne informacije o vremenu, klimi i klimatskim promenama. Takođe, građani se informišu o tome kako svojim aktivnostima mogu da utiču na stvaranje kreativnih i inovativnih rešenja koja će pomoći u borbi protiv klimatskih promena. Učešćem u ovom projektu, oni mogu da obeleže i dobre i loše primere prilagođavanja na klimatske promene sa kojima se svakodnevno susreću, a ovo je prilika da neke od njih budu konstruktivno rešeni.

U periodu od juna 2020. do maja 2021. godine, koliko je interaktivna mapa dostupna građanima, na prostoru regiona Beograda ukupno su obeležene 374 tačke, na kojima se osećaju pozitivni i negativni efekti klimatskih promena, svrstani kroz pet kategorija: temperaturu, vodu, vetar, vazduh i zemljište. Na ovaj način građani, uz prethodno kreiranje naloga na interaktivnoj mapi, postaju deo ogromne istraživačke mreže, daju doprinos nauci i postaju i sami naučni istraživači.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
clear sky
26.9 ° C
27 °
24.7 °
45 %
6.7kmh
0 %
Чет
30 °
Пет
30 °
Суб
35 °
Нед
40 °
Пон
34 °

Servisne vesti

Radovi na vodovodnoj mreži u petak

Zbog stavljanja u funkciju novopoloženog cevovoda na opštini Voždovac, u petak, 6. avgusta, od 8 do 24 sata bez vode će ostati potrošači neparne...