26.9 C
Belgrade

Nacionalna koalicija za okončanje dečijih brakova pokreće kampanju “Detinjstvo, ne brak”

Kampanja „Detinjstvo, ne brak“, koju pokreće Nacionalna koalicija za okončanje dečijih brakova, ima za cilj da skrene pažnju javnosti i profesionalaca na problem dečjih brakova.

U februaru 2019. godine na inicijativu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i UNICEF-a osnovana Nacionalna koalicija za okončanje dečjih brakova.

Koalicija predstavlja zajednicu pojedinaca, institucija i organizacija koji zajedno rade na jačanju opcija bezbednog izbora za devojčica, naročito devojčica romske nacionalnosti, da donose vlastitite bezbedne izbore o životu i budućnosti, kao i na osnaživanju žena i muškaraca, roditelja, kao i budućih roditelja, da menjaju postojeću praksu dečijih brakova.

Dečiji i rani brakovi predstavljaju grubo kršenje prava dece, posebno devojčica, zanemarivanje, oduzimanje prava na detinjstvo, obrazovanje, pravilan i potpun razvoj i slobodu izbora, a često je prisutno i zlostavljanje. Ako se sadašnji trend nastavi, 150 miliona devojčica u svetu će stupiti u brak pre navršene 18. godine života u sledećih deset godina, ugrožavajući svoj lični razvoj i blagostanje.

Da bismo pružili istinsku podršku i zaštitu i time aktivno doprinosili okončanju dečijih brakova, potrebno je da se svi uključimo. Zato Koaliciju za okončanje dečijih brakova čine predstavnici ministarstava, institucija, međunarodnih organizacija i organizacija iz Srbije, a Koalicijom kopredsedavaju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i NVO Ternipe.

Nacionalna Koalicija za okončanje dečijih brakova vas poziva da uzmete aktivno učešće u našem radu i aktivnostima i time doprinesete ostvarenju zajedničkog cilja – suzbijanju štetne prakse i stvaranju društva u kojem će svi dečaci i devojčice imati jednake uslove da odrastaju, školuju se i razvijaju u skladu sa svojim potrebama i željama.

Kako se možete uključiti u kampanju “Detinjstvo, ne brak”.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
clear sky
26.9 ° C
27 °
24.7 °
45 %
6.7kmh
0 %
Чет
30 °
Пет
30 °
Суб
35 °
Нед
40 °
Пон
34 °

Servisne vesti

Radovi na vodovodnoj mreži u petak

Zbog stavljanja u funkciju novopoloženog cevovoda na opštini Voždovac, u petak, 6. avgusta, od 8 do 24 sata bez vode će ostati potrošači neparne...