11.1 C
Belgrade

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi, 11. maja, u sali Gradske opštine Čukarica održana je dodela priznanja višestrukim davaocima krvi.

Na tradicionalnoj manifestaciji koju organizuje Crveni krst Čukarica, u saradnji sa Gradskom opštinom Čukarica, dodeljene su i nagrade đacima osnovnih škola, čiji su radovi bili najuspešniji na literarnom i likovnom konkursu „Krv život znači“.

Svečanosti su, uz višestruke davaoce i učenike, prisustvovali predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić, sekretar Crvenog krsta Čukarica Zvezdan Bradić i potpredsednica Crvenog krsta Čukarica Anita Stojčevski.

“Čast nam je i ponos da svake godine, povodom Nacionalnog dana davalaca krvi, budemo deo svečanosti na kojoj Crveni krst Čukarice i Čukaričani žele da izraze zahvalnost ljudima velikog srca,” istakao je predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić i dodao da je ovo prilika da u ime svojih sugrađana iskaže zahvalnost svim dobrovoljnim davaocima, ljudima koji su davalaštvo i brigu za druge utkali u svoj život i koji su uvek tu da svojom dragocenom tečnošću pomognu da život bude spašen.

Predsednik je čestitao i najmlađima koji su svojim radovima pokazali da već od malih nogu znaju koliko je davalaštvo, solidarnost i briga za druge važna.

Sekretar Crvenog krsta Zvezdan Bradić je rekao da je i ove godine, i pored epidemijskih uslova, zabeležen priličan broj davanja i da su davaoci, bez obzira na okolnosti, uvek spremni i svesni koliko je njihova pomoć neophodna. On je podsetio samo na podatak da davaoci koji daju krv 100 puta daju čak 45 litara najdragocenije tečnosti.

Priznanjem za 100 dobrovoljnih davanja nagrađeni su davaoci Radivoje Glišić, Goran Zec i Slobodan Kovačević. Za 75 dobrovoljnih davanja priznanja su dobili Živanović Mićo i Vukosavljević Saša, a za 50 davanja Radivoje Vozarević i Stamenković Svetlana. Priznanja su dobili i davaoci koji su krv dali po 35 i 20 puta.

Na literarnom konkursu “Krv život znači”, ove godine, nagrađena su 22 rada, od 1107 pristiglih. Prvo mesto među starijim osnovcima osvojila je Lana Culić, učenica osmog razreda OŠ “Vuk Karadžić”, a u mlađoj kategoriji prvo mesto pripalo je Nikolini Milutinović, učenici četvrtog razreda OŠ “Braća Jerković”. Najvišom nagradom za likovne radove nagrađene su Maša Lazović, učenica četvrtog razreda OŠ “Filip Kljajić Fića” i Jovana Stevanović, učenica petog razreda škole “Dositej Obradović”.

Ovom prilikom nagrađeni su učenici III3 razreda Osnovne škole “Ljuba Nenadović” koji su pokazali posebnu kreativnost i napravili animirani film posvećen davalaštvu. Film je osvojio i prvu nagradu na gradskom i republičkom takmičenju.

Ove godine nagrađeni su i učenici koji su napisali najkreatvnije SMS poruke za davaoce, a prvo mesto pripalo je Jeleni Mihailović iz OŠ “Aca Milosavljević”.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
10.9 ° C
13.6 °
8.7 °
94 %
0kmh
0 %
Уто
25 °
Сре
26 °
Чет
23 °
Пет
23 °
Суб
22 °