-0.3 C
Belgrade

Nagrada „Isidora Sekulić“ svečano uručena u kući Kralja Petra Prvog

Gradska opština Savski venac priredila je danas manifestaciju “Dani Isidore Sekulić” u Kući Kralja Petra Prvog na kojoj je svečano uručena nagrada “Isidora Sekulić” za 2021. godinu književniku Jovici Aćinu za zbirku pripovedaka Banja i druge poslednje priče objavljenu u prošloj godini. Dobitnik nagrade je ugledan nosilac nekih od najznačajnijih priznanja za prozna i kritička ostvarenja, koji iz godine u godinu pokazuje kako je tanka nit koja razdvaja stvaranje književnosti i njeno poznavanje.

Novčanu nagradu dobitniku je uručio predsednik Skupštine opštine Savski venac Strahinja Kukić, a Povelju i Plaketu Članica opštinskog veća Ana Marinković. Priznanje književnicima koje je dodelila opština Savski venac za uspešno književno delo ostvareno u žanrovima kojima se bavila Isidora Sekulić, a koje je napisano na srpskom jeziku i objavljeno u Srbiji obuhvatilo je jednu nagradu za period protekle godine.

Žiri Književne nagrade „Isidora Sekulić“ u sastavu: prof. dr Aleksandar Jerkov (predsednik), Radinka Stojković i Majo Danilović saopštio je da je na konkurs pristiglo 33 književna dela, a jednoglasnom odlukom članova žirija nagrada koja nosi ime velike književnice pripala je zasluženom dobitniku – izjavio je predsednik Skupštine opštine Strahinja Kukić.

Program je upriličen nastupom muzičke škole „Davorin Jenko“ čiji su predstavnici sve prisutne zabavili izvođenjem muzičkih numera na klaviru.

– Opština Savski venac neguje tradiciju sećanja na Isidoru Sekulić, jer kao što njena dela traju i trajaće vekovima, tako i ova književna nagrada postoji već 50 godina – rekao je tim povodom  Kukić, izrazivši zadovoljstvo što se galeriji velikana koji su do sada osvajili ovu značajnu nagradu u srpskoj književnosti, svake godine pridruže autori koji svojim književnim profilom pokazuju da su dolični nagradi koja čuva spomen na izuzetan književni rad večne Isidore Sekulić.

Manifestacija traje dva dana, a tokom drugog dana, 24. juna 2022. s početkom u 17 časova biće održana „Isidorina čajanka“ kada je predviđen recitalski nastup Katarine Masoničić.

beogradski.rs / GO Savski Venac

Najnovije

Belgrade
broken clouds
-1.8 ° C
-1.2 °
-2.6 °
73 %
4.1kmh
75 %
Уто
-2 °
Сре
1 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °