17.6 C
Belgrade

Nagrade za filmsku sekciju OŠ „Posavski partizani” u Obrenovcu

Film „Ptica” filmske sekcije OŠ „Posavski partizani”, osvojio je Grand pri na 51. reviji filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije.

U kategoriji filmovi dece do 15 godina, “Posavci” su dobili i nagradu za najuspešniju produkciju, dok je učeniku ove škole koji pohađa filmsku sekciju kod nastavnika Predraga Vukosavljevića, Mateji Babiću dodeljena diploma za najbolju režiju za film „Stani i razmisli”.

49 filmova prispelih iz Pančeva, Vranja, Žitkovca, Užica, Obrenovca, Niša, Sente, Raške, Pirota, Sremskih Karlovaca i Beograda na 51. reviju filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije dobar su znak za budućnost srpskog filma i ove manifestacije. Filmovi su prikazani u bioskopu – Muzeju jugoslovenske kinoteke, domaćinu na prethodnih 20 revija održanih u Beogradu, rekao je direktor ove revije Vladimir Anđelković.

Već dokazana filmska sekcija „Posavci” došla je na reviju sa tri filma. „Ptica” počinje kao fantastika, ali se završava kao oprobani umetnički postupak psihičkog mešanja stvarnosti. Produkcioni i estetski kvalitet je visok, korišćenje bespiltonih letelica je donelo visok umetnički i psihički rezulat, i ovo je film koji pokazuje da čak i dečje stvaralaštvo u zlatnom tehnološkom dobu filma može da barata ne samo sa profesionalnom tehnologijom, nego da i je suvereno koristi. U prvih 100 godina srpske kinematografije ovako kvalitetni snimci iz ptičje perspektive bili su prosto nezamislivi. Sledeći film „Zdravo svete” je jasno i dobro prikazana dramatizacija vršnjačkog nasilja, kako u životu, tako i preko ekrana telefona i računara. „Stani i razmisli“ je u žanru igranog sportskog filma, opet suvereno urađenog, ali i ovde postoji etički i pedagoški podtekst: takođe vršnjačko nasilje. Mentor svih filmova je već dokazani filmski pedagog za najmlađe Predrag Vukosavljević.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
17.6 ° C
17.8 °
16.4 °
48 %
4.6kmh
0 %
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
17 °
Суб
11 °
Нед
16 °