6.2 C
Belgrade

Nastavak privredne saradnje Beograda i Moskve

Poslovna konferencija „Moskva – Beograd”, u formatu telemosta, održana je danas u hotelima „Metropol Palas” i „St. Regis Moscow Nikolskaya” u organizaciji Kancelarije za spoljne i međunarodne veze Grada Moskve. 

Događaju je prisustvovao gradski sekretar za privredu Nikola Kožović, koji je istakao značaj današnje konferencije u daljem poboljšanju privredne saradnje između Beograda i Moskve. 

– Beograd je centar Jugoistočne Evrope, Balkana i Srbije, i ima značajne potencijale u svim delatnostima. Srpska prestonica je pre svega trgovački, finansijski, industrijski, turistički, kulturni, naučni i obrazovni centar, i najveća urbana celina na Balkanu – istakao je Kožović.  

Podsetio je da Beograd ima više od 60.000 privrednih društava i oko 90.000 preduzetnika. 

– Cilj razvoja grada je podizanje kapaciteta privrednih društava u Beogradu, orijentisanje na izvoz, razvoj turizma i brendiranje destinacija, upravljanje vodama, unapređenje infrastrukture, razvoj Dunava. Pored toga, idealna pozicija Beograda na Dunavu i raskrsnici nekoliko evropskih suvozemnih i vazdušnih koridora pruža veliku investicionu šansu – poručio je resorni sekretar.

Ukazao je i na to da se Grad Beograd zalaže za saradnju privrednih subjekata sa teritorije Beograda i Srbije sa predstavnicima kompanija, komora, granskih udruženja i klastera iz Moskve. 

– Zadatak svih nas je poboljšanje poslovnog okruženja, unapređenje pristupa izvorima finansiranja i novim tržištima, kontinuirani razvoj ljudskih resursa, jačanje održivosti i konkurentnosti MMSPP (mikro, malih, srednjih preduzeća i preduzetnika), razvoj i promocija preduzetničkog duha, podsticanje preduzetništva žena, mladih i socijalnog preduzetništva, kao i digitalizacija i „ozelenjavanje” MMSPP – naveo je Kožović. 

Treba, prema njegovim rečima, iskoristiti veliki potencijal kada su u pitanju znanje, inovacije i kreativnost, te učiniti da naš region bude mesto odakle ljudi ne odlaze, već se u njega vraćaju.

– Ruske kompanije su i do sada imale značajna ulaganja u našu zemlju. Postoji sve veće interesovanje IT kompanija za Srbiju, kao i onih iz oblasti infrastrukture, telekomunikacija, što je jako dobar pokazatelj dobrog poslovnog ambijenta u Srbiji. Poslovni odnos kompanija iz naša dva grada razvija se velikom dinamikom, sa zajedničkim ciljem da se grade dugoročna partnerstva – zaključio je Kožović. 

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da je današnji skup privrednika u Beogradu i Moskvi veoma važan za dalji razvoj već dobrih odnosa. 

Podsetio je da je nedavno održan sličan skup sa predstavnicima gradova Sankt Peterburga i Beograda. 

– Bez obzira na poteškoće i otežane uslove za privrednu saradnju, trgovinska razmena između Rusije i Srbije je u stalnom porastu – kazao je Bocan-Harčenko. 

Učesnicima skupa obratila se i ministar savetnik ambasadora Republike Srbije u Ruskoj Federaciji Gordana Božić, kao i brojni predstavnici privrede Beograda i Moskve.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
broken clouds
6.2 ° C
6.7 °
5.8 °
94 %
6.2kmh
75 %
Уто
6 °
Сре
6 °
Чет
13 °
Пет
20 °
Суб
17 °