12.6 C
Belgrade

Nastavljeno 3D snimanje odabranih kulturnih lokacija

Centar za kulturu Grocka je u saradnji sa Centrom za urbani razvoj i studijom za digitalne tehnologije OCOLO nastavio 3D snimanje odabranih kulturnih lokacija, ovaj put dokumentovanjem letnjikovca znamenite porodice Kostić.

I dok se mnogi nakon posete Legatu prof. dr A. Kostića pitaju kako izgleda kuća u zelenoj oazi Grocke u kojoj je porodica tako rado boravila, zavirili smo okom kamere u njenu unutrašnjost, predvođeni Zoricom Atić, direktorkom ustanove, i Radetom Milićem, arheologom. 3D skeniranje i snimanje letnjikovca sprovedeno je u četvrtak 9. septembra, zahvaljujući ljubaznosti i dozvoli naslednika.

Buduća virtuelna 3D tura letnjikovcem, obogaćena objašnjenjima kustosa, sačuvaće uspomenu na život i rad, porodičnu toplinu i dnevne rutine ovih znamenitih ljudi srpske nauke, medicine i kulture – naučnika prof. dr Aleksandra Kostića i supruge prof. dr Smilje Kostić-Joksić, pedijatra, nosilaca Legije časti, zatim njihovog sina Vojislava Vokija Kostića, kompozitora i gastronoma, i supruge mu Vere Kostić, novinara i balerine.

U letnjikovcu su i dalje prisutni lični predmeti porodice Kostić i autentični mobilijar, dok njihov duh provejava netaknutim ambijentom, koji evocira estetiku predratnog Beograda i poletnih 60-tih godina 20 veka.

Ovom prilikom, stručni tim je od naslednika dobio na staranje sačuvanu foto-arhivu prof. dr Aleksandra Kostića, koja se sastoji od medicinskih i privatnih fotografija ovog vrsnog naučnika i pasioniranog fotografa. Dragoceni arhivski materijal biće obrađen, dokumentovan i predstavljen javnosti u narednom periodu.

Da podsetimo: gradeći letnjikovac 1932. godine u Dubočaju, prof. dr Aleksandar Kostić je otkrio bogat arheološki lokalitet i inicirao njegovo proučavanje. Svoje nalaze je 1978. godine ostavio Grockoj „kao podsticaj za dalja istraživanja“, a zbirka iz nekadašnjeg „Zavičajnog muzeja Grocke“ u Rančićevoj kući je nakon više decenija zaborava ponovo pred očima javnosti. Legat dr Aleksandra Kostića, svestranog naučnika, osnivača Medicinskog fakulteta, izložen je od 2018. godine u galeriji biblioteke „Ilija Garašanin“ u Grockoj, u Gročanskoj čaršiji, srcu stare varoši i zaštićenoj ambijentalnoj celini. Stalna postavka obuhvata vrednu zbirku arheoloških i paleontoloških nalaza sa terena Grocke, uz lične predmete koji su poklon profesorovog sina Vojislava Vokija Kostića, poznatog kompozitora i gastronoma.

Letnjikovac porodice Kostić uskoro će biti dostupan široj javnosti u digitalnom formatu, a virtuelna tura je ostvarena saradnjom stručnjaka iz oblasti kulturnog nasleđa i savremenih informacionih tehnologija – sa ciljem da se vredno kulturno nasleđe u okruženju sačuva za naredne generacije u digitalnom formatu, i na inovativan, prijemčiv način predstavi mladim generacijama i široj publici.

Tehnologija koja se koristi za snimanje prostora je Matterport Pro2 3D kamera, poslednja generacija hardvera namenjenog za snimanje 3D virtuelnih tura, i predstavlja zlatni standard kada je u pitanju profesionalno snimanje enterijera. Krajnji rezultat je virtuelna tura koja je apsolutno verna stvarnom enterijeru i omogućava laku i intuitivnu komunikaciju sa posmatračem. Na ovaj način snimljen lokalitet ne predstavlja samo prostor smešten u novu realnost, već ima i funkciju digitalizacije i njegovog trajnog čuvanja od zaborava.

*Napomena: Prof. dr Aleksandar Đ. Kostić (1893–1983) bio je jedan od osnivača, prvih profesora i dekan (1936–1939) Medicinskog fakulteta u Beogradu – osnivač Instituta za histologiju i embriologiju, Veterinarskog i Farmaceutskog fakulteta, i autor brojnih udžbenika. Francuski predsednik ga je 1940. godine odlikovao Legijom časti zbog doprinosa nauci. Današnji Institut za histologiju i embriologiju u Beogradu nosi ime „Aleksandar Đ. Kostić”, kao i dve ulice – jedna u srcu prestonice, druga kraj letnjikovca u Grockoj.

Projekat je podržan od strane Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
mist
12.6 ° C
12.8 °
11.7 °
96 %
3.1kmh
100 %
Суб
14 °
Нед
13 °
Пон
15 °
Уто
13 °
Сре
7 °

Servisne vesti

Planirani radovi „Zelenila”

U sklopu planiranih radova, ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” će 24. oktobra obaviti čišćenje otpadaka, košenje, orezivanje i održavanje zelenila u razdelnoj...