11.4 C
Belgrade

Ne ostavljaj osetljive grupe, uključi i njih!

Servis podrške u mobilnosti i komunikaciji, u narednom periodu predstaviće Uputstvo za postupanje prema osobama sa invaliditetom u stambenim zgradama u slučaju katastrofe: zemljotres i požar u Beogradu i u Novom Sadu.

Uputstvo je namenjeno upravnicima stambenih zgrada i sadrži rizike od katastrofa i posledice, postupanje i reagovanje u pre, u toku i nakon zemljotresa i požara, kao i pravila lične i uzajamne zaštite. Pre svega, fokus je na postupanju prema osobama sa invaliditetom: koje preventivne mere preduzeti, kako reagovati i na koji način pomoći stanarima koji se otežano kreću, koji su slepi ili slabovidi ili su gluvi ili naguvi. Prema vrsi invaliditeta, dati su saveti šta preduzeti kako bi se sačuvali njihovi životi i imovina u slučaju požara ili zemljotresa, a kada se zateknu u svom stanu, u stambenoj zgradi. Ono predstavlja i koristan alat da stambenu zajednicu kojom upravljaju, upravnici učine bezbednom i sigurnom za sve, brinući posebno o onim članovima kojima je potrebna veća pažnja i podrška svih nas.

Šansa da osobe sa invaliditetom izgube život ili dožive povrede je dva do četiri puta veća nego kod opšte populacije. Razlozi za to su motorička, jezička, kognitivno – lingvistička oštećenja, ograničenje mobilnosti i komunikacije, kao i činjenica da osobe sa innvaliditetom nesrazmerno u odnosu na opštu populaciju doživljavaju nedostatak socijalne podrške i siromaštvo.

Upravnici stambenih zajednica su značajna karika u procesu upravljanja rizikom od katastrofa i vanrednim situacijama, i neophodno je i njihovo aktivno uključivanje. Oni su najbliži komšijama, najbolje poznaju njihovo funkcionisanje i potrebe, te kada se desi neka vanredna situacija, treba da budu spremni da pomognu i osobama sa invaliditetom, kojima je potrebna dodatna pomoć i podrška.

Cilj je da što više upravnika stambenih zajedica bude upoznato sa ovim uputstvom i biće pozivani od strane lokalnih samouprava da se uključe u aktivnosti. Samo zajedno, u saradnji sa upravnicima stambenih zajednica možemo da stvorimo bezbednu i spremnu lokalnu zajednicu otpornu na opasnosti, ne ostavljajući nikog iza sebe.

Uputstvo je rezultat aktivnosti „Za otporniju zajednicu sa inkluzivnim pristupom – ne ostavljaj nikog iza sebe“ koja se sprovodi u okviru projekta međuopštinske saradnje „Unapređenje međuopštinske saradnje u cilju jačanja kapaciteta Servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji“, u kome učestvuju Grada Beograd, Grad Novi Sad i gradske opštine Vračar i Savski venac, a koji je podržan od strane Vlade Švajcarske.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
11.4 ° C
11.9 °
9.7 °
62 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °