3.1 C
Belgrade

NEMI RAZGOVORI, grafike beogradskih umetnica Simonide Radonjić i Milene Maksimović Kovačević u Bugarskoj

Galerija moderne umetnosti GrafikArt (Sofija, Bugarska) od 8. marta pa sve do 6. aprila predstavlja izložbu „Nemi razgovori“, grafike Simonide Radonić i Milene Maksimović-Кovačević iz Srbije, renomiranih beogradskih umetnica koje po prvi put izlažu na bugarskoj umetničkoj sceni.

Na poziv organizatora, njihova dela se predstavljaju upravo u „mesecu žena“, a otvaranje izložbe je upriličeno za 8. mart, Međunarodni dan žena, budući da rad umetnica na jedinstven način istražuje ljudsku prirodu i višeslojne ljudske odnose, stavljajući ženu u centar promišljanja.

I jedna i druga traže skriveno u međuigri i povezanosti telo-duše, muško-ženskog, spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta, sebe i drugih, subjektivnog i objektivnog, privatnog i javnog… A sve to ostaje praznina koja ispunjava tišinom i – ponovo tišinom, dajući motive za razmišljanje, kao i analizu šta bi bio pravi razlog da se ove veze prekinu…

Za obe umetnice, tajne ljudske prirode su izuzetno važne, ali njihova traganja i senzibiliteti idu u dva različita pravca. Simonidino delo se obraća Tišini, onoj koju tvrdoglavo izbegavamo u ovom svetu punom nepotrebne buke. Milena Maksimović se bavi ljudskom dualnošću, načinom na koji ljudi komuniciraju jedni sa drugima, i onim što ostaje skriveno među njima.

I upravo kolizija, sučeljavanje njihovih radova u okviru postavke, rađa „Neme razgovore“. Кroz bogatu paletu grafičkih metoda akvatinte, suve igle, olovke, mecotinte, kineskih kolaža, dve grafičarke transformišu izložbu u psihološki razgovor o ljudskoj duhovnosti.

Izložba grafike Simonide Radonjić i Milene Maksimović Kovačević u galeriji GrafikArt se može pogledati sve do 6. aprila 2023. godine.

Simonida Radonjić (1973) je rođena u Beogradu. Diplomirala je 1998. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Odsek za grafiku. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS-a) od 1999. godine. Magistrirala je 2002. godine na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu, odsek za grafiku, u klasi prof. Velizara Krstića. Pored ostvarenih 17 samostalnih izložbi, izlagala je i na blizu 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

Milena Maksimović Kovačević (1975) diplomirala je 1998. i magistrirala 2001. na

Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu, odsek grafika, u klasi prof. Biljane

Vuković; od 2009. je na doktorskim studijama na FLU u Beogradu. Član je ULUS-a od 2000. sa statusom samostalnog umetnika od 2001. godine. Od 1995. izlagala je na 14 samostalnih i na oko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je brojnih nagrada.

CZK Grocka

Najnovije

Belgrade
clear sky
3.1 ° C
3.8 °
1.7 °
70 %
3.6kmh
0 %
Сре
3 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °