26.1 C
Belgrade

Nevenka Stojsavljević dobitnica nagrade „Poleksija Todorović“ za najbolji rad na 34. Čukaričkom likovnom salonu

Nagrada sa imenom Poleksije Todorović, jedne od prvih slikarki u našoj sredini, dodeljena je Nevenki Stojsavljević, autorki najboljeg rada, po oceni stručnog žirija, na 34. Čukaričkom likovnom salonu.

Stručni žiri u sastavu: Đorđe Kadijević, istoričar umetnosti i likovni kritičar, Ljubica Miljković, istoričarka umetnosti i muzejska savetnica i Savo Peković, redovni prof. na Akademiji umetnosti u Trebinju, jednoglasno je doneo odluku da se novoustanovljena nagrada „Poleksija Todorović“ za najbolji rad na 34. Čukaričkom likovnom salonu, tradicionalnoj likovnoj smotri Galerije ’73, dodeli Nevenki Stojsavljević, za rad iz ciklusa Sublimacije.

Nevenka Stojsavljević, ugledna grafičarka iz Beograda, diplomirala je 1977. na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Božidara Džmerkovića, a magistrirala je 1980. na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Boška Karanovića. Priredila trideset samostalnih izložbi i učestvovala na preko trista grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Francuska, Norveška, Španija, Nemačka, Belgija, Japan, Bugarska, Slovenija, Makedonija, Mađarska, Poljska, Češka, Bosna i Hercegovina, Crna Gora). Nagrađivana je osam puta za svoj umetnički rad i učestvovala na mnogim kolonijama i simpozijumima u zemlji i inostranstvu. Dela joj se nalaze u kolekcijama: Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Zepter muzeja u Beogradu, Kolekciji Akademije nauke i umjetnosti u Banja Luci, Zamka kulture Vrnjačka Banja, Grafičkog kolektiva u Beogradu, kao i mnogim galerijskim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.Član je ULUS-a od 1978. godine. Nagrade/izbor: Veliki pečat Grafičkog kolektiva 1993; Zlatna igla na Međunarodnom bijenalu grafike Suva igla, Užice, 1995; Zlatna igla ULUS-a, 1996; Nagrada za grafiku na Zemunskom salonu 1996…

Priznanje „Poleksija Todorović“ je ustanovila Galerija `73, uz podršku Gradske opštine Čukarica, kako bi se sačuvalo sećanje na ćerku Matije Bana i ženu Steve Todorovića, koja je učestvovala u osnivanju Srpskog umetničkog udruženja, aktivnostima Beogradskog ženskog društva, pedagoškom radu (kao profesorka crtanja na Višoj ženskoj školi) i time dala veliki doprinos razvoju kulturnog života naše sredine u drugoj polovini 19. veka.

Nagradu u vidu plakete i novčanog dela, u Galeriji ’73 svečano je uručio Đorđe Kadijević, predsednik žirija.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
25.5 ° C
26.3 °
23.6 °
54 %
3.1kmh
0 %
Уто
28 °
Сре
27 °
Чет
28 °
Пет
28 °
Суб
28 °