21.2 C
Belgrade

Nezaboravni romski velikani Balkana

Svetski dan Roma se obeležava od 1990. godine, a svečana akademija pod nazivom ”Nezaboravni romski velikani Balkana” održava se  8. aprila.

Među organizatorima svečanosti na kojoj nastupa primadona Jadranka Jovanović, solistkinja opere Srpskog narodnog pozorišta Nataša Tasić Knežević, Branko Tadić i etno hor, čelistkinja Irina Skorikova i pijanista Saša Knežević je, pored Projekta Integracija Roma Saveta za regionalnu saradnju i Poverenika za rodnu ravnopravnost i zemunsko udruženje Romag.

Zemun je peta opština po brojnosti romske populacije u Srbiji i opštinska uprava podržava brojne inkluzivne projekte, nastojeći da da svoj doprinos Nacionalnoj strategiji za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2016. do 2025. godine.

Program je koncipiran tako da podseti na veliki doprinos Roma Srbiji i Balkanu: Rajka Đurića, Lale Berberskog, Šabana Bajramovića, Esme i Usnije Redžepove, Miloša Jankovića i Zemunca Bajrama Halitija.

Najavljen je dolazak Patrijarha srpskog G. Porfirija, generalnog vikara nadbiskupa Hočevara, monsinjora Aleksandra Kovačevića, poverenice za rodnu ravnopravnost Brankice Janković i Orhana Useina, direktora regionalnog projekta ”Integracija Roma”.

Očekuje se i veliki broj direktora škola u Srbiji, pedagoških asistenata i saradnika, a među njima i iz onih u kojima se pretežno obrazuju Romi sa teritorije GO Zemun.

Izvršna direktorka udruženja Romag Biljana Tasić četiri godine u osnovnoj školi za ”Branko Pešić” predaje romski jezik.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
few clouds
21.1 ° C
21.3 °
18 °
85 %
3.1kmh
20 %
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
27 °
Чет
29 °
Пет
28 °