16.8 C
Belgrade

Nikodijević: Kvalitet vazduha i energetska efikasnost od značaja za Beograd, ali bez demagogije

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević ocenio je da gradski parlament treba da diskutuje o kvalitetu vazduha, stanogradnji, energetskoj efikasnosti, za šta je dokaz i to što je na zahtev jednog dela odbornika zakazao današnju sednicu gradske skupštine. Sve su to teme od značaja za Beograd, ali kritika bez ponuđenih rešenja je demagogija, naveo je on.

– Kvalitet vazduha treba da bude na mnogo većem nivou nego što je danas, ali svi znamo šta su uzroci: individualna ložišta, saobraćaj i meteorološki uslovi. Oko 300.000 domaćinstava u Beogradu ima individualna ložišta. Poslednjih deset godina, da bismo predupredili lošu situaciju, omogućili smo što većem broju ljudi da se priključi na sistem daljinskog grejanja. Tako je poslednjih pet godina na sistem daljinskog grejanja priključeno 1,5 miliona kvadrata, odnosno 25.000 individualnih korisnika. To je odgovorna politika – istakao je Nikodijević.

Broj mogućih priključaka biće još veći kada Vinča bude povezana na sistem daljinskog grejanja na Konjarniku, dodao je on, i precizirao da bi to moglo da bude čak 25.000 novih priključaka. Takođe, gasifikacija se sprovodi u svim beogradskim opštinama, naročito u onima koje su udaljene i nemaju mogućnost za priključenje na daljinski sistem grejanja, što je takođe ekološki prihvatljivo.

– Problem saobraćaja u Beogradu rešava se jedino gradnjom metroa. Pedeset godina unazad se priča o tome, ali smo upravo mi prvi koji smo počeli da ga gradimo. Metro ne samo da će smanjiti broj automobila, nego i saobraćajne gužve. Takođe, prvi smo i koji smo kupili elektro i ekološke autobuse na gas da bismo iz upotrebe počeli da izbacujemo one na ekološki neprihvatljiva goriva. Strategija Grada Beograda pokazuje da ćemo ih od pet do sedam godina i totalno izbaciti iz sistema javnog prevoza – naglasio je Nikodijević.

Jedino se na meteorološke uslove teško utiče, ali i to je moguće, na prvom mestu pošumljavanjem. U poslednjih osam godina pošumljenost Beograda porasla je za četiri odsto, precizirao je Nikodijević.

Nesanitarna deponija u Vinči danas ne postoji kao zagađivač, a više desetina kotlarnica na mazut i ugalj je ugašeno, podsetio je Nikodijević.

Predsednik Skupštine grada je precizirao i da je veoma važno to što je Grad Beograd poslednjih godina u saradnji sa resornim Ministarstvom postavio merne stanice svuda po gradu, te sada građani mogu da vide stanje kvaliteta vazduha, što svakako ranije nije bio slučaj.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
light rain
16.8 ° C
16.9 °
15.2 °
90 %
2.1kmh
40 %
Нед
18 °
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
26 °
Чет
28 °