14.8 C
Belgrade

Nikodijević položio cveće na Spomen – obeležje na Kalemegdanu

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, u okviru obeležavanja „Dana Beograda”, položio je danas cveće na Spomen-obeležje predaje ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću na Kalemegdanu. 

U skladu sa dugogodišnjom tradicijom, prethodno je Knez Mihailovom ulicom prošao svečani defile predvođen pitomcima Vojne akademije, koji su nosili zastave Grada Beograda, zatim Policijskim orkestrom, predstavnicima Gradske uprave i Konjičke brigade policije, dok je sa Kalemegdanske terase izvedena počasna paljba Vojske Srbije.

Pre čina polaganja cveća, glumci Omladinskog pozorišta „Dadov” odigrali su scenu predaje ključeva i podsetili na istorijske okolnosti ovog istorijskog događaja kada je Beograd postao slobodan grad.

Nikodijević je svim građanima Beograda čestitao „Dane Beograda” koje grad obeležava do 19. aprila.

– „Dani Beograda” obeležavaju se povodom sećanja na dva veoma značajna datuma u istoriji našeg grada. Prvi datum je prvo pominjanje imena našeg glavnog grada u pisanim dokumentima iz 878. godine, a drugi je predaja ključeva našeg grada knezu Mihailu Obrenoviću kada je Beograd posle viševekovne turske okupacije postao slobodan grad – poručio je Nikodijević.

On je podsetio da naš grad ima dugu istoriju i mnogo značajnih istorijskih događaja koji su se odigrali na ovim prostorima. 

– „Dane Beograda” koristimo kao priliku da ukažemo na sve one značajne istorijske datume koji su se desili u našem gradu, kao i na sve one istorijske ličnosti koje su živele, radile, stvarale i borile se za ovaj grad. Upravo zbog toga Skupština Grada Beograda, zajedno sa svim svojim kulturnim i istorijskim ustanovama, u toku ove manifestacije organizuje veliki broj događaja kako bi Beograđane i naše goste bliže i bolje upoznali sa istorijom i kulturom našeg glavnog grada – rekao je predsednik gradskog parlamenta.

Nikodijević je zahvalio svima koji učestvuju organizaciji i obeležavanju ove veoma značajne manifestacije i pozvao građane da posete sve programe koje organizuje Skupština Grada Beograda.

– Ove godine „Dani Beograda” imaju još jednu simboliku jer padaju na dvesta godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića koji je zaslužan za oslobođenje Beograda od turske vlasti. Verujem da ćemo i u budućnosti imati prilike da slavimo slavnu istoriju našeg grada – rekao je Nikola Nikodijević i tom prilikom svim vernicima koji danas slave Vaskrs čestitao ovaj najradosniji hrišćanski praznik. 

Na mestu na kome je položeno cveće, poslednji upravnik tvrđave Ali Riza-paša je 1867. godine predao ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću i srpskoj vojsci. Po predaji ključeva, na istom mestu pročitan je i ferman sultana Abdula Azisa, kojim su beogradska, kladovska, smederevska i šabačka tvrđava predate na upravljanje knezu Mihailu.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
clear sky
14.8 ° C
15.2 °
14.1 °
55 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °