2.9 C
Belgrade

Nikodijević položio venac na spomen-obeležje „Glasnik sa Straževice”

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević položio je danas venac na spomen-obeležje „Glasnik sa Straževice” na brdu Straževica povodom obeležavanja 23. godišnjice početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Vence su položili i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i predsednik opštine Rakovica Miloš Simić.

Nikodijević je rekao da je „Glasnik sa Straževice” simbol otpora, prkosa i patriotizma i podsetio da su na ovom mestu pale prve bombe na Beograd, ali i prve žrtve. 

– Kao ozbiljni ljudi, ozbiljna država i društvo, nikada ne smemo da zaboravimo one koji su dali svoje živote, najvrednije što su imali za odbranu naše zemlje. Dužni smo da ih se sećamo, da vodimo računa o njihovim familijama i potomcima, ali i da vodimo takvu politiku da nam se ta vremena više nikada ne ponove. Danas se ponovo nalazimo pred brojnim izazovima. Situacija u čitavom svetu, ali i u regionu je prilično nestabilna. Naš posao je da sačuvamo mir, da građanima Srbije obezbedimo stabilnost i sigurnost sa kojom će živeti u budućnosti. Ne želimo da na Beograd padaju bombe, ne želimo da naša deca i sugrađani oblače uniformu i idu u rat – naglasio je Nikodijević.

Želimo, dodao je, da se odužimo onima koji su nam podarili slobodu i da budućnost provedemo bez rata i bombi.

Ivica Dačić je rekao da je ovo dan sa velikim emocijama, ogorčenjem i tugom, te da se sa tim suočavamo 23 godine.

– Kako vreme prolazi, naša tuga i ogorčenje su sve veći. Ljudi koji su izgubili svoje živote nisu nikoga napadali, već su bili žrtve jedne agresije. Važno je da čuvamo sećanja na ovaj dan i da budemo svesni i sigurni da smo bili u pravu, da su oni bili agresori, a mi smo branili svoju zemlju i svoj narod. Da bismo bili verni tim idejama, moramo da čuvamo uspomenu i sećanje na sve one koji su izgubili živote – istakao je Dačić.

Vence su položile i delegacije Komande RV i PVO, 210. bataljona veze, 250. raketne brigade, Udruženja boraca rata od 1991. do 1999. godine, SUBNOR-a, Udruženja vojnih penzionera, delegacije škola opštine Rakovica i ostalih srednjih i osnovnih škola u Beogradu, kao i članovi porodica nastradalih.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
2.6 ° C
2.8 °
2.4 °
96 %
1.5kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °