3.2 C
Belgrade

Nikodijević: Ponosni na našu ulogu u oba svetska rata slavimo svoju slobodu

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević prisustvovao je danas, u okviru manifestacije „Dani slobode”, programu „Vudro Vilson i srpski dan”, posvećenom srpsko-američkom prijateljstvu. Ovom manifestacijom se obeležava oslobođenje našeg glavnog grada u Prvom i Drugom svetskom ratu, a posvećena je našim saveznicima u ovim najznačajnijim istorijskim događajima.

Nikodijević je rekao da Beograd ovih dana proslavlja izuzetno važne događaje u svojoj istoriji.

– U Beogradu, u periodu od 20. oktobra do 1. novembra, proslavljamo „Dane slobode”. Tih deset dana posvećeno je slavnoj srpskoj vojsci u oba svetska rata, ali takođe i našim saveznicima u ovim istorijskim događajima – rekao je Nikodijević. 

On je poručio da se današnji dan posvećuje našem savezniku u oba svetska rata – Sjedinjenim Američkim Državama i Vudrou Vilsonu, 28. predsedniku SAD. 

– Vudro Vilson je svakako jedna od najznačajnijih ličnosti 20. veka. Zahvaljujući njegovom naporu, potpisan je Versajski mirovni sporazum i što je još važnije, podržana je inicijativa predsednika Vilsona da se osnuje Liga nacija. Ona je bila preteča UN koja je trebala da dijalogom među narodima zameni rat i upotrebu oružja i vojske. Predsednik Vilson je bio prijatelj i zaštitnik srpskog naroda, borio se najsnažnije za interese naše zemlje 1919. godine u Versaju – podsetio je predsednik gradskog parlamenta. 

Nikodijević je rekao da jedan od najlepših bulevara u našem gradu dobio ime po predsedniku Vilsonu.

– Verujem da ćemo vrlo brzo dobiti i spomenik voljenom predsedniku Vilsonu. Takođe, verujem da ćemo na primeru prijateljskih odnosa koje su gradili predsednik Vilson i naš proslavljeni naučnik Mihajlo Pupin graditi i mi naše odnose sa SAD – rekao je Nikola Nikodijević.

On je na kraju poručio da kao narod treba da budemo ponosni na našu ulogu u oba svetska rata i da slavimo svoju slobodu.

Ambasador SAD Kristofer Hil naglasio je da istorija može biti okrutna učiteljica za mnoge zemlje, a po njegovim rečima ni za jednu zemlju to više ne važi koliko za Srbiju. Prvi svetski rat bio je posebno tragičan za srpsku istoriju, jer je 28 odsto stanovništva izgubljeno, ali je Drugi svetski rat bio i gori, naglasio je Hil.

– Solunski front bio je neprobojan sve dok se srpska vojska 1916. godine nije tamo obrela i napravila proboj. Gotovo istoga dana i istoga meseca 1918. godine, boreći se zajedno sa savezničkim trupama, američke trupe na zapadnom frontu su na Hindenburg liniji nastavile proboj. Srpske trupe su u svom pohodu nastavile sve do Beograda i njegovog oslobođenja 1918. godine – kazao je Hil.

Ambasador SAD je istakao da je u tom naporu bilo mnogo smrti i razaranja, ali i da se Beograd oporavio kroz težak i vredan rad njegovih stanovnika. Manje od 25 godina kasnije Beograd je ponovo bio na meti ovoga puta od nacističkih snaga 1941. godine, rekao je Hil i podsetio da se na drugoj strani i Amerika te iste godine našla pod napadom Japana u Perl Harburu.

– Ukratko, bili smo zajedno u oba rata i borili se dok nismo izborili pobedu. Hrabri Srbi, zajedno sa jedinicama Crvene armije, doneli su slobodu Beogradu septembra 1944. godine. I opet je trebalo obnoviti Beograd, i on je obnovljen. Ratovi su najstrašnije poglavlja istorije, ali kako ništa u prošlosti ne možemo da vratimo, iz njih treba da naučimo lekcije. Ono što pamtimo ne treba da budu samo tragedije i gubici već i primer izdržljivosti i otpora naroda koji je pokazao da može da se izbori sa svim izazovima. Istorija tog otpora nas uči da nema drugog puta već ići napred, izboriti i obnoviti se. Iz tih tragičnih istorijskih iskustava možemo da obnovimo našu posvećenost borbi za bolje odnose. Naše savezništvo iz prošlosti će opstati i danas i u budućnosti dok god budemo zajednički radili na zadatku da izgradimo bolji svet – rekao je ambasador Hil.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °