3.1 C
Belgrade

Nikodijević: Ponosni na ulogu u Drugom svetskom ratu i borbu protiv fašizma

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je danas, povodom 78 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, venac na Groblju oslobodilaca Beograda 1944. godine.

Nikodijević je rekao da Beograd već tradicionalno obeležava 20. oktobar kao dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu i da je to jedan od najznačajnijih događaja u istoriji našeg grada. 

– Nikada ne smemo dozvoliti da se zaborave ljudi koji su dali svoje živote za oslobođenje našeg grada, kao što ne smemo dozvoliti da se relativizuje istorija i da se menjaju istorijske činjenice. Kao narod treba da budemo ponosni na svoju ulogu u Drugom svetskom ratu, a takođe i na našu ulogu u borbi protiv fašizma – rekao je predsednik Skupštine grada.

On je podsetio da je moderna Evropa nastala na pobedi nad fašizmom u čemu je srpski narod dao veliki doprinos.

– Veoma je značajno da nove generacije učimo herojskim podvizima naše vojske u tom ratu. S obzirom da je Beograd u Prvom svetskom ratu oslobođen prvog novembra Skupština Grada je donela odluku da se period od 20. oktobra do prvog novembra obeležava kao Dani slobode, kada se sećamo svih slavnih istorijskih ličnosti u oba svetska rata – poručio je Nikodijević.

On je rekao da je ove godine pripremljen bogat kulturno-istorijski program koji treba da podseti na oslobođenje našeg grada kroz razne vrste manifestacija, od izložbi, filmova i istorijskih predavanja do obilazaka značajnih mesta koji su značajni za ova dva istorijska događaja.

– Takođe imamo manifestacije koje zajednički obeležavamo sa našim  tradicionalnim saveznicima  u oba svetska rata. Verujem da ćemo i u budućnosti na dostojanstven način nastaviti da obeležavamo bitne datume iz istorije našeg grada, a 20. oktobar je svakako jedan od njih – rekao je Nikola Nikodijević i čestitao građanima Beograda Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu. 

U okviru centralne državne ceremonije vence su položili i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i diplomatsko konzularna predstavništva Rusije, Belorusije, Azerbejdžana, Kazahstana,  SUBNOR-a i drugih udruženja građana.

Delegacije su položile cveće na spomenik Večna vatra i vence na Spomenik Crvenoarmejcu u okviru Groblja oslobodilaca Beograda 1944. godine.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
clear sky
3.1 ° C
3.8 °
1.7 °
70 %
3.6kmh
0 %
Сре
3 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °