2.9 C
Belgrade

Nikodijević poručio studentima da nisu samo budućnost već i sadašnjost našeg društva

Svečana akademija povodom jubileja magazina „Student” održana je večeras u Starom dvoru, kojoj je prisustvovao predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, kao i brojne zvanice.

Nikodijević je istakao da je magazin „Student” nastao pre 85 godina u burnim istorijskim okolnostima. Podsetio je da su već prvi brojevi tog lista bili zabranjivani i cenzurisani.

– Magazin „Student” je za proteklih osam i po decenija prošao kroz brojne društvene događaje, a neretko je i sam izazivao i pokretao promene i reakcije u društvu. Ono što je odlikovalo ovaj magazin je kritička misao i slobodoumnost studenata – ukazao je Nikodijević.

On je poručio studentima da nisu samo budućnost već i sadašnjost našeg društva.

 – Beograd, njegova veličina i bogatstvo upravo potiče iz toga jer ima najveći unevirzitet u ovom delu Evrope. Ovaj grad ne bi bio isti da nema bogatstvo od 80.000 studenata Beogradskog univerziteta – naveo je Nikodijević.

Poručio je studentima koji danas rade u magazinu „Student” da ostanu na tragu peđašnjih generacija.

– Vi ste nastavljači divne tradicije duge osam i po decenija i zato je potrebno da budete glas svoje generacije – zaključio je predsednik Skupštine grada.

Dačić je rekao da je magazin „Student” institucija koja je imala prosvetiteljsku i emancipatorsku ulogu od svog pokretanja 1937. godine pa do danas.

– „Student” je zato mnogo više od novine. On je uvek bio mesto u kome se mešala ogromna životna energija mladih ljudi, intelektualaca sa idejama o promeni sveta u kojem žive. Sa tradicijom od 85 godina „Student” je vrednost koja je preživela sve istorijske lomove u Srbiji  – ukazao je Dačić.

Predsednik Saveza studenata Beograda Ilija Todorović i predstavnica magazina „Student” Danica Vasović uručili su priznanja za doprinos tog lista predsedniku Skupštine grada Nikoli Nikodijeviću, podsekretaru Sekretarijata za sport i omladinu Nikoli Rajičiću, kao i zameniku direktora Kancelarije za mlade grada Beograda Nemanji Markoviću.

Grad Beograd preko Kancelarije za mlade i Sekretarijata za sport i omladinu daje veliku podršku studentima i studentskom organizovanju. U prethodnom periodu pomagao je studentske organizacije kroz finansiranje i sufinansiranje njihovih projekata. Grad Beograd je i partner u realizaciji programa „BG praksa“ koji se realizuje u saradnji sa Centrom za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu, podsetili su organizatori svečane akademije.

Pošta Srbije je povodom jubileja objavila izdanje prigodnih poštanskih maraka posvećenih listu „Student”, dok je u holu Starog dvora priređena izložba sa naslovnim stranama tog magazina  tokom prethodnih 85 godina. 

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
2.6 ° C
2.8 °
2.4 °
96 %
1.5kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °