4 C
Belgrade

Nikodijević: Prioritet povećavanje površina pod šumama

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević prisustvovali su danas obeležavanju Svetskog dana šuma na Trgu republike. Tim povodom, Sekretarijat za zaštitu životne sredine prikazuje na Trgu republike od 12 do 20 časova filmove o zaštićenim prirodnim dobrima na teritoriji Beograda.

Nikodijević je rekao da je i danas važno setiti se koliki značaj šume imaju na život, životnu okolinu i ljude.

– Važno je napomenuti da su šume važne za ekonomiju zemlje, grada, za kvalitet životne sredine. One utiču na kvalitet vode, vazduha, zemljišta, kao i na ljude, naročito u velikim i urbanim sredinama kao što je Beograd. Zahvalan sam Sekretarijatu za zaštitu životne sredine koji na sistematičan način godinama unazad upravlja postojećim površinama koje su pod šumama u Beogradu – istakao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, dva su pravca delovanja u Beogradu – da se postojeći šumski fond očuva i obnavlja. Šume su u velikom delu dostigle svoju fiziološku zrelost, ali se moraju i povećavati površine pod šumama.

– U ovom trenutku imamo oko 15 odsto šumskih površina i još 15 odsto pod zelenih, što je oko 30 procenata zelenih površina u Beogradu. Intencija je da u narednim godinama povećamo šumske površine. U poslednjih nekoliko godina zasadili smo više od 2,5 miliona šumskih sadnica, kao i preko 60.000 drvorednih sadnica u samom centru grada. U narednom periodu prioritet će biti nove šumske površine, obnova postojećeg šumskog fonda i što veći broj zelenih površina, parkova, urbanih džepova u užem centru grada kako bismo imali zelene oaze i u najurbanizovanijim delovima Beograda. Imamo veliku podršku Vlade Republike Srbije, Ministarstva zaštite životne sredine, kao i sjajan tim stručnih ljudi u Gradu Beogradu. Verujem da smo na dobrom putu i da će Beograd sačuvati svoje šume, zelene površine i da ćemo ih u budućnosti imati još više – zaključio je Nikodijević.

Sekretarka Vilotijević je rekla da Sekretarijat za zaštitu životne sredine obeležava Svetski dan šuma tako što poklanja četiri filma građanima koje mogu da pogledaju do 20 sati.

– Filmovi govore o tri specifična zaštićena prirodna dobra, o Velikom ratnom ostrvu, Kosmaju i Avali. Filmovi su edukativnog karaktera, pokazuju šta imamo u Beogradu i kako Grad Beograd i Sekretarijat za zaštitu životne sredine čuvaju ova zaštićena prirodna dobra – istakla je ona i dodala da Grad Beograd u maju organizuje Forum urbanih šumara.

Prema njenim rečima, posle 12 godina zaštićeno je 1.860 hektara šume i sada se čeka upravljač. Tako, dodala je, Beograd dobija novu zaštićenu šumu.

Skupština Grada Beograda je od 1993. do 2022. godine proglasila zaštitu 40 spomenika prirode, tri predela izuzetnih odlika i dva staništa. U planu za 2022. godinu je da status zaštićenog područja dobiju Ada Ciganlija, Šuplja stena, jezero Bela reka i Zemunski park, kao i predeo izuzetnih odlika – Forland leve obale Dunava kod Beograda.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
4 ° C
4.1 °
3 °
88 %
6.2kmh
100 %
Чет
4 °
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
8 °