3.2 C
Belgrade

Nikodijević: Razvoj Beograda značajno ubrzan kineskim investicijama

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević prisustvovao je danas otvaranju „Ekonomsko-trgovinskog foruma Šangaj–Srbija” u prostorijama Privredne komore Srbije.

Nikodijević je neposredno pred početak foruma ugostio delegaciju Šangaja u Starom dvoru. Kinesku delegaciju predvodio je Hu Venrong, predsednik Šangajskog komiteta kineske narodne političke konsultativne konferencije.

Nikodijević je istakao važnost dobrih političkih i ekonomskih odnosa Srbije i Kine. On je podsetio da je u Beogradu na snazi veliki investicioni ciklus koji je nezamisliv bez pomoći NR Kine.

– Najveći investicioni ciklus u Beogradu u poslednjih 50 godina, koji je počeo pre desetak godina, neodvojiv je od uspešne saradnje Srbije i Kine. Svi veliki infrastrukturni projekti koji su realizovani, ali i oni koji su u toku, vezani su za velike kineske kompanije i finansijsku pomoć NR Kine. Podsetiću da je obilaznica oko Beograda građena 30 godina, a da smo je, ponovo uz veliku pomoć kineskih kompanija, nedavno „otvorili” do Bubanj potoka, pa preostaje još samo povezivanje s Pančevom. Tu će nam takođe ponovo biti potrebna pomoć, budući da nas očekuje izgradnja multifunkcionalnog drumsko-železničkog mosta preko Dunava kod Vinče. Takođe, aktuelan je projekat toplodalekovoda Novi Beograd – Obrenovac, koji datira još iz 1995. godine, ali koji takođe bez pomoći prijatelja iz Kine ne bismo mogli da realizujemo. Počela je realizacija izgradnje beogradskog metroa, koji predstavlja višedecenijski san Beograđana. Napravljena je finansijska konstrukcija, počela je izgradnja depoa, a nadam se da nas uskoro očekuje i kopanje tunelskih cevi, uz tehnologiju koju dobijamo upravo iz Kine. Ne bi trebalo zaboraviti ni izgradnju brze pruge Beograd – Novi Sad, koja će, nadam se, sledeće godine „stići” do Subotice, a za 18 meseci, ako sve bude prema očekivanjima, trebalo bi da pruga spoji Beograd i Budimpeštu. Ti projekti Beograd stavljaju u red modernih i razvijenih gradova – rekao je Nikodijević.

On je istakao da je na sastanku u Starom dvoru dogovoreno da se kineskim privrednicima prezentuju planirani veliki infrastrukturni projekti koji su planirani za budućnost.

– Očekuje nas izgradnja kompleksa za izložbu „Ekspo 2027” u Surčinu, kao i izgradnja nacionalnog stadiona. Opština Surčin predstavlja pravac daljeg širenja Beograda i sigurno je da nas na toj opštini očekuju novi investicioni ciklusi. Takođe, poznato je da nas očekuje izgradnja tunela od Ekonomskog fakulteta do Pančevačkog mosta, jer deo saobraćaja moramo preseliti pod zemlju. Drugi tunel koji je u planovima povezao bi Most na Adi sa Autokomandom. U vezi sa tim već razgovaramo s određenim kineskim kompanijama i nadam se da sledeće godine možemo da počnemo sa njegovom realizacijom. Kada je zelena agenda u pitanju, trebalo bi da Beograd dobije fabriku za preradu otpadnih voda, kao i pet manjih za obodne delove grada. Za taj projekat će nam sigurno biti potrebna pomoć, kako tehnološka tako i finansijska – dodao je Nikodijević.

On je kao važan segment saradnje pomenuo i turizam, kao i sve veći broj kineskih turista koji dolaze u Beograd.

– Beograd je tokom poslednjih godina postao jedna od najznačajnijih turističkih destinacija za goste iz Kine. Jedan od prioriteta po tom pitanju je svakako direktna avionska linija između Beograda i Šangaja, koja bi, osim za turizam, umnogome značila i privrednicima. Beograd i Šangaj su od pre pet godina gradovi pobratimi, što ćemo zajednički obeležiti u novembru u Šangaju. Dobre političke odnose trebalo bi da prate ekonomski i privredni – zaključio je Nikodijević.

Na otvaranju foruma prisutnima su se obratili direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Mihailo Vesović, kao i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine Stevan Nikčević, predsednik Šangajskog komiteta kineske narodne političke konsultativne konferencije Hu Venrong, kao i otpravnik poslova i ministar-savetnik Ambasade Kine u Srbiji Džang Dže.

Tokom trajanja foruma potpisan je Sporazum o strateškoj saradnji između Privredne komore Srbije i Federacije industrije i trgovine Šangaja.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °