2.9 C
Belgrade

Nikodijević: Sa ponosom se sećamo heroja koji su 6. aprila branili Beograd

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, zajedno sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem, položio je danas venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda 1941. godine.

Nikodijević je istakao da je 6. april jedan od najtužnijih i najtragičnijih dana u bogatoj i dugoj istoriji Beograda.

– Na današnji dan, pre 81 godinu nacistička Nemačka je bez objave rata u ranu zoru napala naš grad brutalnom jačinom, ne razlikujući vojne i civilne ciljeve. Cilj je bio uništenje Beograda i Srbije. Mi smo dužni da se sećamo heroja koji su se tada, 6. aprila 1941. godine, oduprli daleko jačem neprijatelju i dali svoje živote za odbranu glavnog grada. U šestoaprilskom bombardovanju Beograda stradao je veliki broj civila, više od 2.300 ljudi, veliki broj stambenih objekata i kulturna baština, ali zahvaljujući divnim ljudima, mi smo svoju slobodu na kraju sačuvali – istakao je Nikodijević.

On je istakao da je Beograd uvek bio poznat po tome što u njemu žive ljudi koji znaju da brane svoju slobodu.

– Uvek moramo da ističemo ulogu naše vojske i naroda u Drugom svetskom ratu. Mi smo bili na strani antifašizma i platili veliku cenu da bi posleratna Evropa izgledala kao danas. Evropska unija je stvorena upravo na vrednostima nastalim pobedom nad fašizmom, a mi smo dali ogroman doprinos tome i nemamo čega da se stidimo. Ne dozvoljavamo reviziju istorije, ona je samo jedna, ne dozvoljavamo izjednačavanje onih koji su bili protiv fašizma sa onima koji su bili za njega i zato sam zahvalan što je sa nama danas veliki broj udruženja potomaka ratnika koji neguju tradiciju, jer mi danas živimo u slobodi zahvaljujući onima koji su položili svoje živote braneći naš grad – kazao je Nikola Nikodijević.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović je naglasio da se vojnik polaganjem zakletve obavezuje na vernost otadžbini i da to nisu prazne reči.

– Tako je danas, a tako je bilo i na početku Drugog svetskog rata u Jugoslaviji. Iako slabiji od neprijatelja, piloti su do poslednjeg daha branili nebo naše otadžbine, oborili više od 40 bombardera i lovaca i oštetili veliki broj agresorskih snaga. Pripadnici 6. lovačkog puka bili su svesni da će izgubiti svoje živote, ali nisu oklevali zato što su branili svoj narod. Baš kao i kroz čitavu našu istoriju, branili su naše pravo da budemo slobodni, samostalni i na pravoj strani istorije, na strani dobra. Čuvamo uspomene na sve naše znane i neznane junake, na ovakve događaje i hoćemo da gradimo vojsku dovoljno jaku da nikada više agresor ne zasipa bombama našu decu, kuće, bolnice, škole. Samo tako možemo da sačuvamo svoje pravo da donosimo odluke isključivo u interesu našeg naroda. To smo dužni jedanaestorici pilota koji su tada poginuli braneći glavni grad ali i svim precima koji su nam to pravo svojim životima izvojevali – rekao je, između ostalog, ministar Stefanović.

Vence i cveće položile su i delegacije Vojske Srbije, Kluba generala i admirala Srbije, SUBNOR-a Srbije, predstavnici udruženja „Šesta lička”, „Kurjaci sa Ušća”, „6. april”, veterani 63. padobranske brigade i brojna udruženja građana.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.9 ° C
3 °
2.4 °
90 %
3.6kmh
75 %
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
9 °
Уто
7 °