23.5 C
Belgrade

Nikodijević: Sigurna kuća ne prestaje sa radom već 22 godine

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević posetili su danas Sigurnu kuću povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, i tom prilikom korisnicama ove ustanove poklonili cveće i slatkiše. Takođe, razgovarali su sa korisnicama o tome kako mogu da im pomognu ubuduće. 

Nikodijević je zahvalio Nataši Stanisavljević i koordinatorki Sigurne kuće Vesni Stanojević, jer su, kao je rekao, obavile veliki posao u institucionalizaciji ustanove Sigurna kuća, koja je postala deo sistema socijalne zaštite u Beogradu. 

– Da nije bilo Vesne Stanojević, koja je ovaj posao počela da radi pre čak 30 godina, situacija bi danas bila mnogo nepovoljnija. Ova ustanova od osnivanja nije prestala sa radom, a zahvaljujući njenom trudu, nasilje nad ženama više nije tabu tema, već pojava koja je počela da se tretira kao društveni problem – rekao je Nikodijević.

On je podsetio da je put do potpunog prestanka nasilja nad ženama veoma dug i pitanje je kada ćemo stoprocentno uspeti da iskorenimo taj vid nasilja. 

– Važno je da glasno o tome govorimo i da se ništa ne skriva niti tretira drugačije. Ljudi koji se bave prevencijom ove pojave i pomaganjem žrtvama ne mogu da rade taj posao a da pritom ne ulažu sopstveni maksimum i Grad Beograd im je na tome veoma zahvalan. Da Beograd nema ustanovu poput Sigurne kuće, naš grad ne bi mogao da se naziva razvijenim ili modernim. Nasilje, nažalost, nije jedini problem sa kojim se susreću korisnice ove ustanove, već postoji i finansijska zavisnost žena od svojih partnera, kao i materijalna nejednakost u odnosu na muškarce. Dok god postoje zanimanja za koja muškarci i žene nisu identično plaćeni i dok god postoje  „muška zanimanja”, ne možemo da govorimo o ravnopravnosti – rekao je predsednik gradskog parlamenta. 

On je istakao da mu je posebno drago što je Grad uspeo da napravi veliki iskorak tokom poslednjih godina.  

– Polovnu gradskih sekretarijata vode žene i to je verovatno jedan od razloga za uspehe koje Grad beleži u poslednje vreme. Žene u Beogradu vode socijalnu politiku, finansije, urbanizam, zaštitu životne sredine… Žene su na ključnim pozicijama kada je gradska vlast u pitanju. Neophodno je, međutim, da zakonski uredimo mnoge pojedinosti koje se odnose na žene u Sigurnoj kući. Pre svega, tu mislim na prednost prilikom zapošljavanja i da zakonski zaštitimo samohrane majke, tako što ćemo dati apsolutnu podršku deci koja su u Sigurnoj kući, jer ona ne smeju da osete bilo kakve nejednakosti u svom odrastanju u odnosu na vršnjake. Posao države je da im obezbedi školovanje kako bi jednog dana bili samostalni i uspešni članovi društva. Ti problemi moraju da budu institucionalno rešeni. Učinićemo sve da ispunimo sve zahteve rukovodstva Sigurne kuće, kako bi žene koje se ovde nalazile imale što bolje uslove. Grad finansijski dobro stoji i zahvaljujući tome možemo da se posvetimo mnogim problemima sa kojima se susreću građani – rekao je Nikodijević.

Nataša Stanisavljević je ovom prilikom čestitala ženama 8. mart ali, kako je rekla, ne kao praznik, već kao dan kada su se žene izborile za svoja prava. 

– Smatrali smo da je potrebno da danas dođemo i da vam pružimo podršku, jer jedan od najčešćih primera kršenja ljudskih prava upravo je nasilje nad ženama. Želimo da vam poručimo da niste same ni danas kao što niste same ni svih 365 dana u godini. Grad Beograd misli na vas i pruža vam svu pomoć i podršku koja vam je potrebna, a tako će biti i ubuduće – rekla je Stanisavljevićeva.

Ona je podsetila da je trenutno na smeštaju u Sigurnoj kući skoro 30 žena, te da ih je od početka godine bilo pedesetak. 

– Drago nam je da smo mogli da pomognemo svakoj ženi kojoj je pomoć bila potrebna. Grad Beograd će nastaviti da pomaže Sigurnu kuću na svaki mogući način. Svi zajedno treba da se izborimo za prava žena, a ne samo na današnji dan kada to simbolično obeležavamo. Naš grad i naša zemlja su mnogo uradili na tome, a podsetiću da se pre desetak godina nije govorilo o nasilju nad ženama, već se smatralo da je to nečiji privatni problem. Sada su se stvari mnogo promenile, mi smo tu da vam damo podršku da nastavite u tom pravcu, jer vi ste pravi heroji i borci za ženska prava – rekla je Nataša Stanisavljević, podsećajući da su se žene u Jugoslaviji izborile za pravo glasa pre 77 godina.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević je ovom prilikom podsetila da je 2002. godine otvorena prva sigurna kuća i da je od potpisivanja ugovora sa Gradom Beogradom sve krenulo nabolje. 

– Planirano je krečenje svih prostorija, a obezbeđen je i nov nameštaj. Sada smo u situaciji da možemo da planiramo, jer uvek na vreme dobijamo sredstva od Grada Beograda – rekla je Stanojevićeva i zahvalila na brizi koju Grad pruža ovoj važnoj ustanovi.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
22.1 ° C
24.1 °
18.8 °
56 %
1kmh
0 %
Чет
27 °
Пет
27 °
Суб
27 °
Нед
24 °
Пон
24 °