0.4 C
Belgrade

Nikodijević: Slavna istorija Beograda i 20. oktobar nikada neće biti zaboravljeni

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je danas, povodom 20. oktobra – Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, venac na Groblju oslobodilaca Beograda 1944. godine.

Nikodijević je podsetio da je 20. oktobar jedan od najznačajnijih datuma u slavnoj istoriji Beograda i naglasio da se ovog datuma sećamo zato što ne postoji ništa vrednije od slobode jednog naroda i države.

– Beograd je na današnji dan pre 77 godina dobio svoju slobodu i ponovo postao slobodan posle nemačke okupacije. Na današnji dan su jedinice Narodnooslobodilačke vojske,  potpomognute Crvenom armijom, oslobodile naš grad i to bi trebalo uvek da ističemo. Zahvaljujući herojima koji su dali svoje živote i kojima danas odajemo počast, mi danas uživamo u slobodi. Srbija bi trebalo da bude ponosna na svoju ulogu u Drugom svetskom ratu, kao i na činjenicu da je bila na strani antifašizma, odnosno modernog, civilizovanog, naprednog sveta. Moderna Evropa i moderan svet počivaju na ideji pobede nad fašizmom. Srbija je u Drugom svetskom ratu podnela velike žrtve i toga svakako ne bi trebalo da se stidi. Nikada nećemo zaboraviti sopstvenu istoriju, jer bismo u tom slučaju bili u opasnosti da je ponovo proživimo, što svakako ne bi bilo dobro. Zbog toga nove generacije učimo o svim strahotama i užasima Drugog svetskog rata i nacizma, kao i svim žrtvama i zločinima – rekao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, fašizam nije iskorenjen i pojavljuje se u različitim društvenim formama i oblicima. Kako je rekao, ukoliko ga na vreme ne prepoznate i ne sasečete u korenu, preti opasnost da ponovo bude prisutan.

– Zbog toga se danas, pred početak nastave u osnovnim i srednjim školama, čita proglas čiji je cilj da deca nauče sve o važnosti današnjeg datuma. Učimo decu, ali i starije, budući da je obeležavanje ovog datuma u jednom trenutku, posle 5. oktobra 2000. godine, bilo gotovo zabranjeno. Postojali su ljudi koji su smatrali da 20. oktobar nije dovoljno važan ili da je sramota što smo bili na strani antifašizma. Na Groblju oslobodilaca Beograda nije bilo zvaničnih ceremonija niti bilo kakvih dešavanja, ali je srećom to pre sedam-odam godina promenjeno. Današnji datum, kao i 1. novembar – Dan oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, nalaze se zbog toga sada u zvaničnim dokumentima Grada Beograda, kako se u budućnosti ne bi moglo desiti da neko ponovo poželi da ih ukine iz nekih ideoloških razloga. Dvadeseti oktobar je univerzalni datum,  pripada svim Beograđanima i nikada ga ne smemo zaboraviti – dodao je predsednik gradske Skupštine.

On je naglasio da je upravo zbog toga aktuelna gradska vlast vratila imena ulica oslobodiocima našeg grada, jer, kako je rekao, smatramo da oni koji su predvodili vojsku u slavnoj beogradskoj operaciji zaslužuju da imaju „svoje” ulice.

– Naravno da Peko Dapčević zaslužuje ulicu u Beogradu, kao i maršal Žukov. Takvim „sitnim” potezima neko je želeo da izbriše 20. oktobar iz sećanja srpskog naroda. Ipak, ovaj datum je previše veliki i značajan da bi pojedinci  mogli da ga „ukaljaju” ili zabrane. Ponosno slavimo svoju slobodu i ulogu u Drugom svetskom ratu i verujem da će se ovaj datum obeležavati u decenijama koje su pred nama. Da bismo izbegli ideološke podele, često prisutne u našem društvu, slavimo „Dane slobode” od 20. oktobra do 1. novembra. Ponosno se sećamo heroja koji su doneli slobodu našem gradu u Prvom i Drugom svetskom ratu. To je bila naša vojska, naši preci i ne postoji razlog da unosimo ideološku ostrašćenost u sopstvenu istoriju. Tako bismo bacili senku na sve ono za šta su se borili heroji koje danas slavimo – zaključio je Nikodijević.

Vence su položili ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević u ime Vlade Srbije, predstavnici Vojske Srbije, kao i ambasada Rusije, Belorusije, Azerbejdžana, Jermenije, SUBNOR-a i drugih udruženja građana.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
mist
0.4 ° C
3.7 °
-0.3 °
95 %
0.9kmh
75 %
Уто
3 °
Сре
3 °
Чет
6 °
Пет
3 °
Суб
3 °

Servisne vesti