12.4 C
Belgrade

Nikola Nikodijević ugostio zvaničnika Venecuele i najavio sporazum između Beograda i Karakasa

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević ugostio je danas u Starom dvoru ministra spoljnih poslova Bolivarske Republike Venecuele Ivana Hila Pinta, koji zajedno sa saradnicima boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji. Nikodijević je nakon susreta zahvalio ministru spoljnih poslova, naglašavajući da je poseta izuzetna čast za nas.

– Razgovarali smo o vrlo konkretnim stvarima. Pre svega, o potpisivanju sporazuma između Karakasa i Beograda. Predviđamo da ćemo na taj način uspostaviti čvršće veze i bolju saradnju između dva glavna grada, i to u oblastima nauke, kulture, sporta, te u razmeni iskustava u upravljanju velikim komunalnim sistemima i saobraćajem. I Karakas i Beograd su višemilionski gradovi i susrećemo se mahom sa istom problematikom zbog čega su nam potrebna slična rešenja – naveo je Nikodijević u izjavi za medije.

Važan, prvi korak ka toj saradnji već je dogovoren.

– U Beogradu ćemo postaviti bistu Simona Bolivara, a verujem da ćemo odluku o tome doneti već krajem septembra na sednici Skupštine grada. Takođe, bista našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle biće postavljena u Karakasu. Tako da u mesecima i godinama koje su pred nama očekujem čvrstu saradnju glavnih gradova, na obostrano zadovoljstvo. Venecuela je prijateljska zemlja koja je i Srbiji i Beogradu uvek bila velika podrška u najtežim trenucima. Sada je vreme za bolju i lepšu saradnju – rekao je Nikodijević.

Srbija i Venecuela, Beograd i Karakas, neguju diplomatske odnose više od 140 godina, podsetio je Pinta.

– Želimo da se Beograd i Karakas pobratime, a osim podizanja spomenika Bolivaru i Tesli, namera nam je i razmena na kulturnom i naučnotehnološkom planu i uopšte u oblasti upravljanja gradom – kazao je Pinta.

On je spomenuo i brojne susrete s našim zvaničnicima, između ostalih, s predsednikom, premijerkom, ministrom spoljnih poslova, zbog čega očekuje izuzetne rezultate.

– Radimo intenzivno na uspostavljanju stalne, stabilne i intenzivne saradnje s vašom zemljom, te da što pre pored tradicionalnih političkih odnosa unapredimo saradnju na ekonomskom i svim drugim poljima – istakao je Pinta.

On je dodao da su nedavno potpisanim sporazumom ukinute vize između dve zemlje za građane, te da će se insistirati na uspostavljanju direktnog leta između dva glavna grada, što bi dodatno unapredilo saradnju. Najavio je da će iskustva vrlo brzo biti razmenjivana i na kraju zahvalio Nikodijeviću na srdačnom prijemu.

Sastanku su prisustvovali, između ostalih, članica Gradskog veća Violeta Filip, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić i ambasador Venecuele u Srbiji.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
58 %
6.7kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
14 °
Нед
13 °