3.1 C
Belgrade

Nosilac bogojavljenskog krsta 2022. Đorđe Lukić

Jubilarna 25. manifestacija svetkovanja Bogojavljenja u Zemunu održana je u organizaciji    Gradske opštine Zemun, hrama Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog i SVEBOR Saveza Beograda, uz maksimalno poštovanje epidemioloških mera.

Najpre je u hramu Svetog Nikolaja sveštenstvo zemunskih crkava služilo prazničnu liturgiju, kojoj je prisustvovalo rukovodstvo GO Zemun, zatim je osvećena voda, kako običaji i tradicija nalažu, a oko podneva je 223 plivača skočilo u hladnu vodu Dunava za Časni bogojavljenski krst.

Prvi je do krsta stigao davdesetdvogodišnji Đorđe Lukić, pripadnik Policijske brigade, po izlasku iz vode ogrnut plaštom pobednika, kojem je Bogojavljenski krst i statutu Bogojavljenskog plivača uručio predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević, a zlatnu Svebor medalju i plaketu ”Nosilac Bogojavljenskog krsta 2022” Cvjetko Stevanović.

Svi učesnici Bogojavljenskog plivanja dobili su krstiće i plakete.

Čestitajući pobedniku predsednik Kovačević istakao je da je održana tradicija, pobedila nepokolobeljiva vera koja nas je kao narod održala i poželeo svim građanima Zemuna dobro zdravlje i napredak.

”Neopisivo je iskustvo plivati za Časni krst. Dugo sam sanjao ovaj trenutak, jer smo svi mi plivači pobedili strah i samim tim pobednici”, rekao je Đorđe Lukić, koji je iz prvog pokušaja najbrže doplivao do Bogojavljenskog krsta.

Hristovi podvižnici, među kojima i tridesetak devojaka prijavljenih za plivanje, doneli su na Bogojavljenski plato najdužu zastavu Srbije od 105 metara.

U programu su učestvovali ”Fenečki biseri”, a ove godine, iz opravdanih, epidemioloških razloga, nije održana litija.

Plakete i Bogojavljenski krstovi uručeni su posthumno Danilu Budimiru Dači, koji je prethodnih godina učestvovao u obezbeđenju manifestacije, Crvenom krstu Zemun, listu ”Sportski žurnal” i DVD ”Matici”.

Ovogodišnje svetkovanje Bogojavljenja bilo je posvećeno Udruženju ”Evo ruka” koje je duže od decenije u misiji poboljšanja kvaliteta života dece sa smetnjama u razvoju.

Svetkovanju Bogojavljenja prisustvovale su visoke zvanice iz društvenog života, predstavnici ministarstava, narodni poslanici i direktori javnih preduzeća.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
3.1 ° C
3.8 °
1.7 °
70 %
3.6kmh
0 %
Сре
3 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °