26.4 C
Belgrade

Novi ciklus edukativnih aktivnosti posvećenih bezbednosti dece u saobraćaju

Predškolska ustanova „Dečji dani“ i Gradska opština Stari grad, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, organizovali su u dvorištu vrtića „Skadarlija“ novi ciklus edukativnih aktivnosti posvećenih bezbednosti dece u saobraćaju, gde su prisustvovali zamenik predsednika Gradske opštine Stari grad Aleksandar Todorović, članovi Veća opštine Nikola Blagojević i Nedeljko Neđa Jovanović, direktorka PU „Dečji dani“ Sanja Lazović, kao i v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

Foto: GO Stari Grad

Manifestaciju je otvorila predstava za decu „Pažljivko“, gde su se deca iz starogradskih vrtića „Skadarlija“, „Dambo“ i „Mrvica“ kroz pesmu i igru upoznala sa najvažnijim pravilima o bezbedbosti u saobraćaju. Rad sa decom nastavljen je na poligonu gde su saobraćajni policajci decu učili ispravnom i bezbednom ponašanju u saobraćaju, a predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja donirali su reflektujuće prsluke u cilju promocije vidljivosti dece pešaka u gradskim zonama.

Foto: GO Stari Grad

Duško Pešić v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja istakao je rad sa decom i bezbednost dece u saobraćaju kao apsolutni prioritet u radu Agencije.

„Nažalost, od početka ove godine šestoro dece je izgubilo život u saobraćajnim nesrećama, od kojih su četvoro bili pešaci. Zbog toga Agencija nastavlja sa doniranjem saobraćajnih znakova i montažnih poligona vrtićima kako bi generacije dece od najranijeg uzrasta naučile šta ih sve čeka kao samostalne učesnike u saobraćaju“, rekao je Duško Pešić.

Foto: GO Stari Grad

„Opštinu Stari grad, kao centralnu gradsku opštinu, odlikuje velika gustina i frekfentnost sabraćaja, što predstavlja potencijalnu opasnost za bezbednost svih Starograđana, a posebno dece i mlađih osnovaca. Naš cilj je da nijedno dete ne strada u saobraćajnim nezgodama i zato su prevencija i edukacija važne aktivnosti na kojima radimo zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i Predškolskom ustanovom „Dečji dani“, sa kojom smo uspeli i da organizujemo da školska policajka bude svakodnevno na raspolaganju našim najmlađim sugrađanima. Ona će u praktičnom radu sa decom, na poligonu isped vrtića, preventivno edukovati decu o saobraćaju“, rekao je zamenik predsednika Aleksandar Todorović.

Direktorka PU „Dečji dani“ Sanja Lazović istakla je da je edukacija o bezbednosti u saobraćaju dece koja žive u centralnoj gradskoj zoni od izuzetnog značaja, jer je njihov budući odlazak i dolazak iz škole orjentisan isključivo na ulice sa visokom saobraćajnom frekvencijom.

Foto: GO Stari Grad

„Naši vaspitači se trude da decu od malih nogu svakodnevno izvode napolje, u šetnju do Kalemegdana, do nekog od mnogobrojnih muzeja koji se nalaze na našoj opštini. Izuzetno nam je važno da budući školarci ponesu dobro znanje o pravilima ponašanja u saobraćaju i zbog toga smo veoma zahvalni Agenciji za bezbednost saobraćaja od koje smo dobili pokretni poligon koji ćemo prenositi iz vrtića u vrtić i raditi sa decom na temu njihove bezbednosti u saobraćaju“, naglasila je direktorka Predškolske ustanove Sanja Lazović.

beogradski.rs / GO Stari Grad

Najnovije

Belgrade
clear sky
26.8 ° C
26.9 °
25.2 °
36 %
4.6kmh
0 %
Суб
27 °
Нед
24 °
Пон
25 °
Уто
27 °
Сре
27 °