-0.3 C
Belgrade

Novi izgled Keja oslobođenja i priobalja Dunava

Gradska opština Zemun je u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije početkom oktobra raspisala konkurs za urbanističko-arhitektonsko idejno rešenje obaloutvrde Zemunskog keja.

Tim povodom, predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević obišao je lokaciju i za Beogradsku hroniku RTS prezentovao ovaj projekat.

”Glavni razlog zašto ovo radimo je potreba da se i ovaj deo Zemunskog keja uredi, od kluba ”Radecki” do Pupinovog mosta. U pitanju je dužina od 2,7 kilometara, odnosno 22,2 hektara zemljišta. Ovaj potez je različite konfiguracije i zato je veoma važno da se nađe najoptimalnije rešenje koje je u skladu sa planom detaljne regulacije za ovaj prostor. Produžetkom keja dobijamo novu pešačku i biciklističku stazu, zeleni pojas i rekreativne sadržaje, a rešava se i problem odrona lesne zaravni ka Dunavu”, rekao je Kovačević, uz napomenu da posle idejnog rešenja sledi izrada urbanističkog projekta, idejnog projekta na osnovu kojeg će biti prikupljeni lokacijski uslovi, a zatim sledi glavni projekat i apliciranje za građevinsku dozvolu.

Svi zainteresovani stručnjaci mogu da ponude svoja rešenja novog izgleda zemunskog priobalja i dokumentaciju predaju do 7. decembra. Više informacija o načinu konkurisanja nalazi se na sajtu Gradske opštine Zemun www.zemun.rs.

Najbolji konkursni rad će izabrati žiri koji čini predstavnici opštine Zemun kao naručioca i arhitekte iz udruženja arhitekata Srbije.

Kao drugi, od deset projekata koje opština Zemun realizuje na potezu starog gradskog jezgra predsednik Gavrilo Kovačević najavio je da će osmomesečni radovi na rekonstrukciji Ulice Kej oslobođenja otpočeti naredne nedelje. Posle obavljenih obimnih radova na zameni komunalne infrastrukture, veći deo ove ulice će umesto asfalta dobiti kamenu kocku kako bi Staro jezgro Zemuna izgledalo poput renomiranih turističkih mesta širom Evrope.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
light snow
-0.3 ° C
4.8 °
-0.3 °
99 %
0.9kmh
75 %
Уто
2 °
Сре
3 °
Чет
6 °
Пет
3 °
Суб
5 °

Servisne vesti