4.4 C
Belgrade

Novo lice Beograda: Velike promene koje će u potpunosti uticati na život

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić za nekoliko meseci doneo je više istorijskih odluka koje će u potpunosti promeniti život Beograđana. Ako se sva obećanja ispune, a mnoga već i jesu, u ulazu svake zgrade postojaće „gradski“ ekrani sa servisnim informacijama, sa „Beogradskom karticom“ građani će ostvarivati brojne benefite, imaćemo potpuno uređeno priobalje, udžbenici i vrtići biće besplatni a BELI će nam biti najbolje komšije…

Vaučeri za najmlađe: Ispunjeno

Ove godine svi beogradski đaci, ali i predškolci, prosvetari, vaspitači i ostali koji su zaposleni u ustanovama za obrazovanje i vaspitanje dece, dobili su vaučer za kupovinu odeće, obuće i sportske opreme u vrednosti do 6.000 dinara.

To je bio svojevrsni „novogodišnji poklon“, ali će se praksa podele vaučera biti nastavljena i naredne godine, najavio je Šapić.

„Beogradska kartica“: U planu da se unapredi

Jedinstveni dokument sa kojim će Beograđani ostvariti brojne popuste i pogodnosti. Uz pomenutu karticu između ostalog biće omogućeni besplatni ulazi na sve bazene.

„Beli“: Urađeno

Komunalni milicajci sada su – „Beli“, pripadnici Beogradske službe javnog reda. Oni su deo novog, jedinstvenog Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

Broj od 420 pripadnika „Belih“ biće uvećan u narednom periodu.

Punktovi „Belih“: U planu

Plan je da Komunalna milicija nema samo drugo ime, već i potpuno drugačiji odnos prema građanima. Svako će moći da priđe „Belima“ i da im postavi bilo kakvo pitanje u vezi sa gradskim službama.

Predlog izgleda montažnog objekata Službe javnog reda

Osim na ulicama „Beli“ će dežurati i na posebnim punktovima, koji će biti postavljeni širom grada. Predviđen je ukupno 101 montažni objekat službe Beogradskog javnog reda.

Besplatni udžbenici: Od ove godine

Svi beogradski đaci imaće pravo na besplatne udžbenike, što će biti veliko rasterećenje za kućni budžet. Knjige su, uz školski pribor, obično najveći udar na „džepove“ roditelja.

Besplatni vrtići: Od ove godine

Iako je uvođenjem subvencija za privatne vrtiće postignut veliki napredak, pravo olakšanje roditelji će osetiti ove godine, kada će vrtići biti besplatni za svu decu.

TV kanal: U planu

Gradski TV kanal preko kablovske televizije, na kome će se prikazivati servisne informacije jedna je od najnovijih najava gradonačelnika Šapića.

Ostvarenje ove ideje zavisi i od provajdera, a grad će uputiti molbu svima koji posluju u Beogradu da omoguće po jedan kanal za ove svrhe.

Info panoi: U planu

Sve servisne informacije, kao i one koje su važne za svakodnevni život Beograđana, od isključenja struje do izmene u saobraćaju i izgradnji vrtića, naći će se i na elektronskoj info tabli, ekranu koji će biti instaliran u svim beogradskim zgradama.

Ulazak na prednja vrata i naplata karata: U planu

Velike promene najavljene su i u javnom gradskom prevozu. Postupno će se raditi na pojačanoj kontroli karata, ali i na unapređenju kvaliteta usluge. U trenutku kada u autobusima ne bude bilo prevelike gužve, putnici će ulaziti na prednja vrata i kontrolorima pokazivati kartu.

Već je osnovano preduzeće „Naplata prevozne usluge Beograd“, u kojem će biti zaposleni kontrolori, dok će sadašnji partner „Kentkart“ pružati logističku podršku.

Grad Beograd je nedavno kupio 100 potpuno novih autobusa. Takođe, odlučeno je i sprovedeno da se sa spoljašnje strane vozila gradskog prevoza ukinu reklame.

Kraj haosa na splavovima: U postupku

Višedecenijski problem načičkanih splavova na obalama reke biće rešen već u aprilu ove godine, bar kada je u pitanju Savski kej na Novom Beogradu, za koji je prošle godine raspisan konkurs.

Na ovom delu reke biće mesta samo za tridesetak splavova, koji će biti postavljeni u skladu sa standardima higijene, ekologije, bezbednosti, sa infrastrukturnim uslovima…

Sledi i uređenje ostalih beogradskih obala. Jedna od većih novina je da na prostoru između Brankovog mosta i Ušća više neće biti spalavova.

Jedinstveni broj telefona: U planu

Osim neposrednog kontakta sa „Belima“, displeja u zgradama i TV kanala, Beograđani će komunikaciju s gradskom upravom moći da ostvare i preko jedinstvenog broja telefona 11 0 11 i dobiju sve potrebne informacije na jednom mestu.

Preseljenje zoo – vrta na Adu Safari: U planu

Beograđane je iznenadila vest da će Beo zoo vrt biti preseljen na Adu Safari. Ideja o izmeštanju Beo zoo vrta mogla se čuti i ranije u javnosti, ali ovo je prvi put da je određena i konkretna mikrolokacija.

beogradski.rs / Telegraf

Najnovije

Belgrade
broken clouds
4.4 ° C
5.2 °
3.8 °
67 %
5.1kmh
75 %
Сре
4 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °