2.5 C
Belgrade

Obeležan Međunarodni dan socijalnog rada

Povodom Međunarodnog dana socijalnog rada gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavnjević posetila je danas Odeljenje gradskog centra za socijalni rad opštine Palilula.

Ona je svim zaposlenima u sistemu socijalne zaštite čestitala Međunarodni dan socijalnog rada i istakla da je Odeljenje centra za socijalni rad opštine Palilula prvi centar ove vrste u Srbiji.

– Danas smo u Centru za socijalni rad Palilula zbog toga što je ovo prva ustanova ove vrste u Srbiji otvorena 1956. godine što je i početak socijalnog rada u Beogradu – rekla je Stanisavljević.

Ona je istakla da se Međunarodni dan socijalnog rada obeležava svakog trećeg utorka u martu mesecu još od 1983. godine. Kako je navela, ovogodišnji slogan jeste „Zajednička izgradnja novog eko-socijalnog sveta neostavljajući nikoga iza sebe”.

– Ono što je veoma važno da napomenemo je da se važnost profesije socijalnog rada naročito istakla za vreme pandemije kovida 19, koja je suočila socijalne radnike sa višestrukim izazovima profesionalnog rada u kriznim situacijama. Tada smo i pokazali da sam sistem socijalnog rada i socijalni radnici nisu ostavili nikoga iza sebe i da su svi imali pomoć i podršku koja im je bila potrebna. Socijalni radnici su bili ti koji su pomagali u deljenju paketa osobama kojima je ta pomoć bila najpotrebnija – podsetila je Nataša Stanisavljević.
Prema njenim rečima, u socijalnom radu se traži više od stručnosti kao i ljubav prema poslu, razumevanje, optimizam, prkos pred nepravdom i otpor prema svakom gestu koji atakuje na ljudsko dostojanstvo.

– Ponosna sam što je u poslednjih sedam godina više od 50 odsto centara za socijalni rad kompletno rekonstruisano. U narednih mesec dana krenuće rekonstrukcija i desetog Centra za socijalni rad,  a to je Centar za socijalni rad u Mladenovcu – poručila je Stanisavljević.

Silvia Alavanja, pomoćnik generalnog direktora Gradskog centra za socijalni rad, je takođe čestitala Međunarodni dan socijalnog rada. Ona je zahvalila osnivaču Gradu Beogradu, gradskoj sekretarki Nataši Stanisavljević  na podršci i naglasila da je ovo dan kada treba pričati o radu i trudu socijalnih radnika, a da krizne situacije zahtevaju još više truda i požrtvovanja u radu. 

Događaju je prisustvovao i Stanko Gujaničić rukovodilac Odeljenja gradskog centra za socijalni rad opštine Palilula. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.5 ° C
3 °
1.7 °
78 %
4.6kmh
75 %
Нед
3 °
Пон
3 °
Уто
5 °
Сре
6 °
Чет
2 °