6.2 C
Belgrade

Obeležavanje Međunarodnog dana belog štapa

Svake godine, 15. oktobra slepe i slabovide osobe obeležavaju Međunarodni dan belog štapa, simbolično, kako bi ukazale na sve probleme sa kojima se svakodnevno susreću oni, ali i njihove porodice. Gradska organizacija slepih Beograda je ove godine obeležila ovaj važan datum, kako bi ukazala na značaj Dana slepih i skrenula pažnju javnosti na probleme sa kojima se članovi njihovog udruženje suočavaju, saopšteno je iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu. 

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić danas je imala priliku da razgovara sa mladima iz Osnovne škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović” i čuje probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju, kao i da prisustvuje njihovoj obuci u samostalnom kretanju i orjentaciji pomoću belog štapa.

– Kako je bezbedno kretanje jedan od dominantnih problema ove populacije, Grad Beograd i Sekretarijat za socijalnu zaštitu, u saradnji sa svim relevantnim institucijama sistema, teže ka stvaranju prilika za bezbedno i samostalno kretanje slepih i slabovidih lica. U Beogradu je izvedeno preko 30.400 kilometara taktilnih staza i ozvučeno 89 semaforskih raskrsnica – saopštila je sekretarka za socijalnu zaštitu.

U cilju postizanja pristupačnosti javnih institucija slepim i slabovidim osobama, u prošloj godini Sekretarijat za socijalnu zaštitu je putem projekta finansirao postavljanje taktilnih tabli na ulazu u zgradu Gradske uprave Grada Beograda (Ulica 27. marta 43-45 i Ulica kraljice Marije 1).
Takođe, u planu je da se ove godine postave taktilne table u zgradi Starog dvora i na Trgu Nikole Pašića u zgradi gradske skupštine čime će i ove dve zgrade postati pristupačnije za slepa i slabovida lica. 

– U 2022. godini Gradskoj organizaciji slepih Beograda opredeljena su sredstva u iznosu od 4.500.000 dinara. Uslugom lični pratilac deteta obuhvaćeno je 30 slepe i slabovide dece i mladih koji se nalaze u vaspitno-obrazovnom procesu, dok se usluga personalne asistencije pruža za 37 slepih korisnika – naglasila je Čamagićeva. 

Slepim i slabovidim osobama (studenti, đaci i zaposlena lica) na teritoriji grada Beograda dostupan je organizovani prevoz specijalizovanim vozilima Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd koji finansira Sekretarijat za socijalnu zaštitu. 

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
broken clouds
6.2 ° C
6.7 °
5.8 °
94 %
6.2kmh
75 %
Уто
6 °
Сре
6 °
Чет
13 °
Пет
20 °
Суб
17 °