2.9 C
Belgrade

Obeležen 1. mart – Svetski dan civilne zaštite

Obukom nastavnog osoblja Osnovne škole „NH Siniša Nikolajević“ o postupanju u vanrednim situacijama, na Vračaru je obeležen 1. mart – Svetski dan civilne zaštite. Na drugoj po redu obuci, koju je realizovao Crveni krst Vračar u saradnji sa Gradskom opštinom Vračar, nastavnici su edukovani na koji način obrazovne ustanove treba da odgovore na izazove i rizike kada su u pitanju prirodne katastrofe i vanredne situacije, kao što su na primer zemljotresi i požari. Obuku je vodio Marko Lučić, stručni saradnik u Crvenom krstu „Vračar“ za prvu pomoć i delovanje u nesrećama.

Prisutne je u ime Gradske opštine Vračar pozdravila Irena Lakobrija Delić, šef Odseka za projekte Opštine Vračar i istakla da se ove obuke realizuju u cilju jačanja spremnosti za postupanje u vanrednim situacijama. „Želimo da vas edukujemo kako da postupate i reagujete pravilno u slučaju požara ili zemljotresa i kako da učenike evakuišete na pravilan način. Nastavićemo sa ovim obukama i u ostalim školama“, zaključila je Irena Lakobrija Delić.

Obuka za nastavno osoblje realizovana je kao rezultat sastanka rukovodstva Opštine Vračar sa direktorima vračarskih osnovnih škola, koji je održan 13. oktobra 2021. godine na temu jačanja otpornosti zajednice na rizike od katastrofa, posebno sa ciljem jačanja spremnosti nastavnika, direktora i učenika u slučaju zemljotresa ili požara, odnosno reagovanja i spasavanja u vanrednim situacijama.

Međunarodna organizacija za civilnu odbranu, koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti u zajedničkoj borbi, ustanovila je, 1990. godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
2.6 ° C
2.8 °
2.4 °
96 %
1.5kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °