4.4 C
Belgrade

Obeležen Dan odbrane Beograda u Prvom svetskom ratu

Član Gradskog veća Jovan Jokić danas je povodom Dana herojske odbrane Beograda 1915. godine položio venac, u ime Grada Beograda, na Spomen-kosturnicu braniocima Beograda na Novom groblju.

Jokić je podsetio da Grad Beograd i Beograđani svakog oktobra iskazuju zahvalnost braniocima grada koji su položili svoje živote za slobodu Srbije.

– Večna slava i hvala braniocima koji su se za Beograd borili do poslednjeg, žrtvujući živote za odbranu svog grada i svoje domovine. Herojska odbrana Beograda i čuveni govor majora Dragutina Gavrilovića večno će biti zapisani kao simbol borbe srpskog naroda i srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Ovim činom podsećamo i potomke da ne zaborave njihovu žrtvu, da ih se uvek sećaju i da njihova borba bude putokaz za sve nas kako se čuva i brani svoja zemlja i svoj narod – rekao je Jokić.

Tom prilikom, u prisustvu predstavnika diplomatsko-konzularnih predstavništava islamskih zemalja, kao i predsednika opštine Palilula Miroslava Ivanovića, održan je i pomen vojnicima muslimanske veroispovesti koji su kao branioci Beograda sačinjavali 4. bataljon 10. puka Srpske vojske, a koji je održao muftija Mustafa Jusufspahić. Ovi borci držali su jednu od poslednjih barikada koja se nalazila između današnjeg Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta i svi su izgubili svoje živote braneći Beograd.

Vence su položili i članovi delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Udruženja boraca i potomaka poštovalaca NOR-a 6. ličke proleterske divizije, kao i Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912–1920.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
broken clouds
4.4 ° C
5.2 °
3.8 °
67 %
5.1kmh
75 %
Сре
4 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °