3.2 C
Belgrade

Obeležen Dan oslobođenja Grocke i Ritopeka

Povodom Dana oslobođenja, Grocke i Ritopeka koji se tradicionalno obeležava 17. oktobra danas je opštinska delegacija zajedno sa prvim sekretarom Ruske Federacije, gospodinom Denisom Vengerskim položila vence na spomen kosturnicu u Ritopeku kao i u Grockoj gde je time odana počast Palim borcima, koji su za cenu naše slobode dali svoje živote i time ostavili nama kao narodu neizbrisiv trag u istoriji.

U Ritopeku oktobra 1944. godine dogodila se velika bitka za oslobođenje grada Beograda, između Sovjetskih trupa sa jedne strane i fašističke Nemačke sa druge strane. Tad u bitci poginulo je 245 sovjetskih vojnika i više desetina meštana, a sahranjeni su u zajedničkoj spomen kosturnici sa spomenikom, koji su podigli građani Ritopeka 1952. godine u znak zahvalnosti Sovjetskim vojnicima.

Svečani program na spomen obeležaju u Ritopeku započeo je minutom ćutanja uz prisustvo više delegacija sa prostora Grocke i Grada Beograda koje su želele da svojim prisustvom, odaju počast Palim borcima, dok je događaju prisustvovao i prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije Denis Vengerski sa članovima svoje porodice.

Današnji program započeli su đaci OŠ  “Nikola Tesla”  inače potomci svojih hrabrih predaka koji su se predstaavili recitalom  „Otačbina“ – Đure Jakšića,  „Domovina“–’Dušana Veljkovića kao i „Srbija“ – Oskara Daviča. Okupljenima se obratio i istoričar i  direktor OŠ “Nikola Tesla” u Vinči,  Dragoljub Gačić istakavši istorijske činjenice vezane za ovu bitku.

Ispred rukovodstva opštine Grocka, prisutnima se obratila predsednica Skupštine opštine Grocka, Vesna Damnjanović koja je ovom prilikom podsetila na veliki značaj borbe i snage otpora koji su tada meštani Ritopeka, zajedno sa Sovjetskom vojskom, Crvene armije pružili neprijateljskim fašističkim snagama na tlu Ritopeka, dodajući da je ovaj spomenik veoma poseban i važan kako za Grocku i Beograd, tako i za naš narod.

Prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije gospodin Denis Vengerski obratio se okupljenima i zahvalio se svim prisutnima, istakavši koliko je počastvovan što ima čast da oda počast Palim borcima.

Zatim su sve prisutne delegacije,dostojanstveno odale počast Palim borcima,polaganjem venaca.

Ispred gradske opštine Grocka venac su položilii zamenica predsednika gradske opštine Grocka, Dušica Memarović i predsednica Skupštine gradske opštine Grocka, Vesna Damnjanović dok je ispred, Ambasade Ruske Federacije prvi sekretar, Denis Vongerski. Takođe su vence položili i predstavnici Mesne zajednice Ritopek, delegacija OO Subnor, opštinska organizacija SPS Grocka i udruženje „Zavičaj“ i Udruženje „Kordinacija“ i predstavnik udruženja  „Moje Kosovo“  kao i svi ostali okupljeni.

Nakon polaganja venaca Palim borcima, delegacija je položila vence i u Grockoj, na platou preko puta crkve “Svete Trojice”.

beogradski.rs / GO Grocka

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °