10.3 C
Belgrade

Obeležen Dan oslobođenja Mladenovca u Prvom svetskom ratu i godišnjica smrti Vojvode Vićentija

Polaganjem venaca na spomenik Srpskom ratniku u gradskom parku, u čast pedesetsedmorice meštana Mladenovca koji su dali život u oslobodilačkim ratovima u periodu od 1912 do 1918. godine, opština Mladenovac obeležila je Dan oslobođenja Mladenovca u Prvom svetskom ratu. Pored delegacije opštine Mladenovac, vence su položilii i članovi Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, predstavnici UBNOR-a Mladenovac i Udruženja boraca ratova od 1990. do 1999. godine.

Delegacije Gradske opštine Mladenovac i Vojske Srbije položile u danas vence na grob kneza Vićentija Petrovića na Jovićkom groblju u Koraćici, čime je obeleženo 202 godine od njegove smrti.

Vićentije Petrović je jedna od značajnijih istorijskih ličnosti Mladenovca. Kao ugledni trgovac, pre 1804.godine bio je obor-knez gročanske nahije. Bio je jedan od učesnika Orašačkog zbora i donošenja odluke o pokretanju Prvog srpskog ustanka kao i izbora Karađorđa za vožda. Učestvovao je sa ostalim ustanicima u oslobađanju Beograda 1806.godine, a takođe je bio učesnik bojeva u Drugom srpskom ustanku. Knez Vićentije Petrović je bio rođen i umro u Koraćici.

beogradski.rs / GO Mladenovac

Najnovije

Belgrade
clear sky
8.5 ° C
9.8 °
6.7 °
85 %
3.6kmh
0 %
Нед
16 °
Пон
9 °
Уто
1 °
Сре
2 °
Чет
5 °