-0.3 C
Belgrade

Obeležen Dan oslobođenja Surčina u Drugom svetskom ratu

Meštani Surčina čija imena su uklesana na spomenik u gradskom parku, pre 77 godina su dali živote za slobodu budućih generacija.

Da se ta imena ne zaborave, i ove godine predstavnici Gradske opštine Surčin, Vojske Republike Srbije, udruženja boraca i potomaka ratnika oslobodilačkih ratova i brojni građani, položili su vence u čast palih boraca obeleživši Dan oslobođenja Surčina u Drugom svetskom ratu.

Venac na spomenik u centru Surčina položio je i predsednik beogradskog SUBNOR-a Bora Ercegovac koji je tom prilikom istakao da se Surčin od ostalih mesta u Srbiji izdvaja po tome što boračka udruženja zajedno obeležavaju značajne datume iz oba svetska rata u svim mesnim zajednicama.

On je tu istakao bitnu ulogu i podršku Gradske opštine Surčin i predsednika opštine Stevana Šuše u svim aktivnostima udruženja koja na različite načine neguju sećanje na sve meštane koji su poginuli u borbama za slobodu Surčina.

U svečanosti koju je organizovao Kulturni centar povodom obeležavanja Dana oslobođenja Sučina u Dugom svetskom ratu učestvovali su i učenici Osnovnih škola “Vuk Karadžić” i “22. oktobar”.

Prema podacima Muzeja žrtava genocida, Surčin je u borbama za oslobođenje dao ukupno 857 žrtava raznih nacionalnosti, 759 Srba, 10 Hrvata, 27 Roma, 41 Slovak, 2 Mađara i 18 civila ostalih nacionalnih pripadnosti.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
light snow
-0.3 ° C
4.8 °
-0.3 °
99 %
0.9kmh
75 %
Уто
2 °
Сре
3 °
Чет
6 °
Пет
3 °
Суб
5 °

Servisne vesti