11.4 C
Belgrade

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

9. maj se obeležava kao Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i kao Dan Evrope, u znak sećanja na iste datume 1945. godine kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju i 1950. kada je francuski ministar Rober Šuman predstavio predlog organizovanja Evrope, poznat kao „Šumanova deklaracija”.

Tim povodom na Gradskom trgu u Obrenovu vence su položili predstavnici Gradske opštine Obrenovac i predstavnici udruženja boraca. U znak sećanja na stradale u Drugom svetskom ratu prisutnima se obratio Milorad Grčić, pomoćnik predsednika Gradske opštine Obrenovac.

– Dragi sugrađani, predstavnici svih udruženja i potomci stradalih iz svih stradanja koje je ovaj narod pretrpeo, današnji dan 9. maj obeležavamo kao dan kada je pobeđen fašizam, Dan pobede nad fašizmom. Pre 77 godina 9. maja na današnji dan potpisan je dokument kojim je ratifikovan kraj Drugog svetskog rata. Potpisali su ga maršal Žukov ispred Crvene armije i feldmaršal Vilhelm ispred tadašnje nacističke Nemačke. Zbog toga je današnji dan važan, pobeđeno je jedno zlo, pobeđen je fašizam. Iako se rat tog dana nije završio, podsećam da je rat završen nekoliko meseci kasnije upotrebom prvi put u istoriji atomske bombe, preteče današnjeg nuklearnog naoružanja. Dve atomske bombe su upotrebljene u Japanu bačene su na gradove Hirošimu i Nagasaki, tek tada je jedna od sila osovine Japan potpisala kapitulaciju i tada se definitivno završio Drugi svetski rat – rekao je Grčić.

– Svi narodi koji su stradali u Drugom svetskom ratu, željni da prestanu muke, željni slobode, potomci žrtava su verovali da je fašizam iskorenjen. Nažalost danas postoji ozbiljna sumnja, možda čak i više od sumnje da fašizam nije iskorenjen. Kao što se fašizam nije pojavio u Drugom svetskom ratu, fašizam nije nastao 1939. godine, fašizam je nastao mnogo pre toga. Samo je nažalost za šest godina koliko je taj rat koji istoričari nazivaju radi lakšeg proučavanja Drugi svetski rat, fašizam je u tom periodu doživeo svoj maksimum i bio najvidljiviji. Zbog svega što se izdešavalo mnoge oznake iz tog perioda koje su nevini narodi zapamtili po zlu i danas se poistovećuju sa fašizmom, možda je to upravo ono što rekoh nešto više od sumnje da ovo zlo nije iskorenjeno – kazao je Grčić.

– Neki ljudi, neke sile i moćnici daju sebi za pravo da ne samo uništavaju čitave narode, već uništavaju i ono šta ostaje iza tih naroda, a to su spomenici bilo kakve vrste. Danas je svet u ozbiljnom riziku, pre 77 godina je samo jedna sila imala atomsko naoružanje i upotrebila ga je da bi završila rat. Igrom slučaja jedna od tih bombi je imala naziv ”Mali dečak”, 77 godina je za smrtnog čoveka, za svakog od nas dug period, vreme se meri vekovima, erama, epohama i kada sve to iskombinujete ”Mali dečak” je narastao i danas ozbiljno nuklearno naoružanje mnoge velike sile imaju u svom arsenalu. Zbog toga danas treba biti pametniji nego ikada, danas treba biti oprezniji i ja verujem i siguran sam, imam pravo da se nadam da će konačno, možda po prvi put u istoriji neka mi ne zamere istoričari ako nešto pogrešim, ali verujem i želim da će Srbi po prvi put u istoriji uspeti da nađu pravi put i da izbegnu bilo kakvo stradanje. Svima čestitam Dan pobede nad fašizmom i sve nas želim da podsetim da prava slava pripada našim precima, hvala im – zaključio je Grčić.

9. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel. Godine 1945. Nacistička Nemačka je potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Dan pobede nad fašizmom se slavi 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe A-bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
11.4 ° C
11.9 °
9.7 °
62 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °